Hårresande likheter

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Anna Lindmarker i TV 4-frisyr.
Anna Lindmarker i TV 4-frisyr.

Onsdagen 15 februari larmar både SVT:s kulturnyheterna.se och Expressen om ”utseenderegler” för kvinnliga programledare. De först­nämnda rapporterar i en notis att afghanska tv-kanaler av myndigheterna ”ombeds att hindra kvinnliga programledare från att framträda i tv utan slöja eller tjockt sminkade”. Ett ”utspel” som naturligtvis ”ökar oron för extremislamistiskt inflytande över både medier och samhälle”.

Expressen skriver å sin sida om att TV 4-kvinnorna inte längre får bära stora smycken eller för höga klackar (max tio cm). Volanger och puffärmar är ej heller önskvärda. Den mest utförliga paragrafen handlar om håret: utsläppt, slätt och välkammat, inga lockar överhuvudtaget (”självlockigt OK”). ”Inga höga kuperingar”(sic).

Frågorna hopar sig: Syns klackhöjden verkligen i rutan? Hur ska det gå för Anna Lindmarker? Och är kort hår alls tillåtet om man inte jobbar på sporten, eller blir det för androgyn stämning då?

Skillnaderna mellan Afghanistan och Sverige har inte undgått mig. Men just i dag noterar jag en likhet: där som här är det kvinnohåret som är huvudsaken.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.