Nationalistisk kultursyn bygger på uteslutning

Av: Martin Aagård

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Den processen pågår – fortfarande

Det är inte jag som behöver informeras om att Hadia Tajik skriver på nynorska, det känner jag mycket väl till. Det är Jon Hustad och alla nationalistiska norrmän som vägrar acceptera en muslimsk kulturminister som borde få det bankat i huvudet gång på gång.

Min poäng är att all nationalistisk kultursyn bygger på en uteslutningsprocess. I Norge har den varit extremt tydlig. Och delvis brutal. 1800-talets föreställningar om norskhet byggde på att avskaffa det mångkulturella Norge. Och den processen pågår tyvärr fortfarande.

Hur gärna man än önskar att det vore annorlunda är det Aasens och Sundts 1800-talsföreställningar som dagens nationalister och flyktingfiender tyr sig till när de vill stänga ute pakistanier och andra muslimer från den norska samhällsgemenskapen.

Låt oss prata om det. Låt oss berätta hur den multikulturella kontinenten Europa ödelades. Istället för att dryfta om det fanns en konflikt mellan stad och landsbygd i Norge på 1850-talet. För det fanns det. Och det finns det så klart fortfarande. Men den kommer aldrig att lösas genom djupdykningar i de norska dialektmysterierna.

Den som är duktig på att läsa mellan raderna ser naturligtvis att min artikel handlar lika mycket om Sverige.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.