Grekisk tv stoppades – sänder ändå på nätet

Reporter: Martin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Journalisterna på statliga ERT vägrar lägga ner arbetet

Trots att den grekiska regeringen i går kväll beslutade att med omedelbar verkan stänga den grekiska public service tv–kanalen ERT så vägrar journalisterna att lämna huset och fortsätter sända via internet.

Beslutet att stänga kanalen är ett led i de tunga besparingsåtgärder som Grekland just nu genomför. ERT:s organisation är för stor och ineffektiv och myndigheterna. Beslutet möttes av protester.

Stora folkmassor samlades utanför tv-huset. De mindre partierna i koalitionsregeringen vägrar stödja åtgärden och oppositionsledaren Alexis Tsipras har medverkat i kanalens internetsändningar för att demonstrera sitt missnöje.

I ett uttalande säger Europakommissionen att man visserligen inte eftersträvat att ERT ska stängas, men att man inte på något sätt ifrågasätter den grekiska regeringens sätt att göra sina besparningar.

Den europeiska tv-unionen EBU försöker däremot hjälpa kanalen att fortsätta sända. Vid lunchtid idag fick EBU en satellitsändare på plats som gör det möjligt att fortsätta sända över Europa. Dessutom har de journalister som stannat kvar i huset sedan igår sänt via kanalens hemsida.

BBC:s redaktionschef Roger Mosey som även sitter i styrelsen för EBU har uttryckt sin oro.

– När länder har problem finns det ett ännu större behov av public service-tv och oberoende, opartiska nyheter, säger han till The Guardian.

Strömmen har ännu inte brutits av myndigheterna, däremot har kanalens mailservrar stängts av rapporterar brittiska tidningen The Guardian, vars korrespondent tror att polisen snart kommer att kliva in och beslagta nödvändig sändningsutrustning.

Greklands två största fackförbund GSEE och ADEDY har uppmanat till generalstrejk som en protest mot stängningen, i morgon, torsdag.

Publicerad: