ÅSIKT

Testosterondebatt om fotbollshuliganism

avAftonbladet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdrag granskning slår klorna i AIK Fotboll

Våld, hot och sport – en oskön trio. Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

TV I kvällens Uppdrag granskning: Hotet inifrån, är det mycket våld, många bengaler och en och annan bande­roll. Fotboll och den ständiga följeslagaren huliganism.

Reportaget inleds med scener från den allsvenska premiären på Friends Arena och den avslutande diskussionen har bildsatts med ­Råsunda under rivning. En något övertydlig bildsättning till redaktionens huvudsakliga tes: att AIK Fotboll infiltreras av sin mest hårdföra, våldsamma, supporterklick, Firman Boys som i sin tur har kopplingar till Hells Angels.

Programmet visar många upprörande samband och tydliggör hur hoten mot spelare, tränare och ledare är ett växande problem. Den nu ­aktuella läktarvåldsutredningen av Björn Eriksson kunde gott ha fått mer utrymme.

Hela 40 procent av sportchefer och vd:ar utsätts för hot och av dessa vill bara 13 procent polisanmäla. Siffror som alltså gäller hela elit­fotbollen.

Men åter till Firman. Genom att komma in i interna webbforum har redaktionen kunnat följa bland annat förberedelser att hota spelare, dessutom visar man att en medlem är verksam som ungdomstränare. En man som på forumet skriver att han ogillar demokratier. Det framgår också att armarna in i AIK Fotbolls styrelse stundtals varit långa, även om den exakta längden förblir oklar.

Den frustration jag känner inför sammanblandningen av sport och våld, alla dessa meningslösa hederskoder, testosteronstinna Fight Clubs-liknande uppgörelser går inte att beskriva. Men mycket av det är tyvärr inget nytt. Tyvärr för att det är hemskt, och tyvärr för att ­reportaget alltför ofta kantrar till det allmänna och ­redan kända.

I dramaturgin ingår att ­någon ska sättas dit, och i kväll är det ordföranden i AIK Fotboll, Johan Segui. När han pressas av Janne Josefsson blir jag plötsligt varse en annan debatt, nämligen den nu pågående ­”ta-debatten-debatten”, där Josefsson ju profilerat sig som en som alltid vill debattera. I programmet vill han att Segui tar stenhårt avstånd från all sorts dialog med Firman. Segui anser att det trots allt är samtal, värdegrundsarbete och tålamod som kommer att vinna i längden.