ÅSIKT

”Han framstår som en fullkomlig fanatiker”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Erika Stenlund
KULTUR

För ungefär en vecka sedan angrep jag Mohamed Omar i en artikel i Dagens Nyheter. Nu har han gett en intervju till Aftonbladet i vilken min artikel är nämnd.

Gott så. I intervjun med AB deklarerar Omar att han känner lite medlidande med mig. Det är bra. Det innebär att vi har känslor för varandra.

Åtminstone en.

För det Omar talar om i sin intervju, bekräftar bara det jag försökte säga i min artikel i DN. Omar framstår som en fullkomlig fanatiker, vars påstådda kamp för den palestinska saken, bara resulterar i det motsatta: En minskad förståelse för Palestina. En ökad islamofobi.

Omar hävdar att det bara finns ett islam – och i hans mun blir islam lika med fundamentalistisk Islam. Något annat existerar inte, enligt Mohamed Omar.

Och i den mån en annan sorts tolkning av Islam existerar, är den bara resultatet av en amerikansk konspiration, underförstått sioniststödd.

Ingen har – mig veterligen – gjort den palestinska saken en större otjänst i det här landet, än Mohamed Omar.

Han förväxlar islam med muslimsk fundamentalism. Han förväxlar den palestinska kampen med antisemitism och förintelseförnekelse.

Och det är tragiskt. Mohamed Omar är en begåvad poet, och mycket kunnig vad gäller den muslimska tron. Han borde ägna sin tid åt att verka för större förståelse av Islam – i stället för tvärtom.

Det talas från många håll om att islam är en aggressiv religion, som förespråkar våld. Omar gör ingenting för att motbevisa dessa åsikter. Han gör ingenting för att verka för en fredlig lösning av den palestinska frågan. Det enda han gör, är att bekräfta islamofobernas värsta farhågor vad gäller islam.

Och som jag redan sagt: Det är en tragedi.

Carina Rydberg