Lägg ner Forum för levande propaganda

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den statliga propagandamyndigheten Forum för levande historia gör just nu reklam på Youtube för sin förestående utställning Middag med Pol Pot. Filmen är en skattefinansierad personkampanj riktad mot Jan Myrdal och Gunnar Bergström, och deras över trettio år gamla resa till Kampuchea. Bergström har för övrigt i många år gjort avbön, bland annat här på Aftonbladets kultursidor.

Jag har i tio års tid känt mig tämligen ensam i min uppfattning att det inte anstår en demokrati som Sverige att ha en propagandamyndighet som talar om hur vi rätt ska tolka historien och därmed samtiden.

Därför är det lika ovant som roligt, att kunna citera Timbros Maria Rankka och Fredrik Johansson, som nu ifrågasätter Forums omdöme så väl som existensberättigande: ”Särskilt känsligt blir det i detta fall där filmen syftar till att kritisera en brutal kommunistisk regim, som inte själv drog sig för att offentligt hänga ut enskilda meningsmotståndare och straffa dem på en skala från dumstrut till nackskott.” (Newsmill 5 september)

Lägg ner Forum för levande historia.

Åsa Linderborg

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.