Kultur

En versting fyller 90

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Petter Lindgren: Biblioteken gömde Lennart Hellsings böcker under disken

Lennart Hellsings Sjörövarbok var en av de mest fascinerande böcker jag visste. Ta bara uppslaget där ett av skeppen exploderar, med små pirater singlande genom lufthavet. Eller skildringen av den oreserverade fyllan på hamnkrogen, där kapten Böös slår sig lös med en nakendansös. Detta alltmedan versen oförtrutet tuffar på, liksom oberörd av sitt häpnadsväckande innehåll: ”Lollipop, lollipop! Jolly Roger i topp!”.

Boken, illustrerad av Poul Ströyer, väckte rabalder när den kom ut 1965, och på många bibliotek förvarade man den under disken för att inte stöta sig med känsliga låntagare. Detsamma gällde Boken om Bagar Bengtsson (1966) där huvudpersonen dör, vilket ansågs lika olämpligt som att piraterna söp och sprang efter kvinnor. ”Nu är Bagar Bengtsson död. / Han har bränt sig på ett bröd. / Och här ligger han begraven i en limpa.”

Svårt att förstå i dag, när vi har exempelvis Pernilla Stalfelts Döden-boken eller Gunna Grähs lilla berättelse om den alkoholiserade finländaren Heikki, Dino och lilla Kurren. Men Hellsings roll som gränsöverskridare kan inte överskattas, och hans insatser för den svenska barnboken är jämbördiga med Tore Wretmans för den inhemska kokkonsten. Karaktärer som Krakel Spektakel eller Opsis Kalopsis ingår lika mycket som Pippi eller Mumin i den svenska barnlitteraturens moderna genombrott på 40-talet, och är svåra att tänka bort också ur välfärdsbygget som så intimt hänger samman med den professionaliserade barnomsorgen och det ökade intresset för barndomens betydelse. I de nyuppförda funkisskolorna satt barnen bakom Stig Lindberg-gardiner och läste Hellsing-verser, inte sällan illustrerade av samme Lindberg. ”All pedagogisk konst är dålig konst, men all god konst är pedagogisk”, är ett klassiskt Hellsing-yttrande. ”Mat ska skapas, inte kopieras”, menade Wretman som delade Hellsings ambitiösa inställning till yrket och bildade Gastronomiska akademien ungefär vid samma tid som Hellsing tog initiativ till Svenska barnboksinstitutet.

Mat tycks för övrigt alltid ha legat Hellsing varmt om hjärtat, vilket återspeglas i karaktärer som Herr Gurka eller i verser som ”Lapprika paprika puddingpastej”, i Summa summarum från 1950 (återutges i år av Rabén & Sjögren). I Matbok från 1998 (Rabén & Sjögren) läser vi bland annat om abborren, ”randig i anden men vit i köttet”.

Drygt 60 böcker har det blivit hittills, jämte en mängd översättningar och grammofonskivor med visor utgivna på egna skivbolaget SnurrSkivan. I dag fyller författaren 90, vilket bland annat uppmärksammas i SVT2, där man i kväll 20.00 sänder dokumentären Hur tänker han då? av Anders Cederholm, Björn Ericstam och Johan Stenius som följt Hellsing under fem år. ”Det händer att mormödrar kommer fram och säger att dig läste jag när jag var liten”, säger Hellsing med förvåning i den biografiskt inriktade filmen som stundtals går ner sig i rena panegyriken, dessvärre.

Hustrun och skådespelaren Yvonne Lombard (som fyllde 80 häromveckan!) berättar om hur paret möttes första gången på Konstfacks maskerad och Jesper Waldersten om samarbetet kring boken Skolbok – Bredvidläsning för skolans olika stadier (Rabén & Sjögren 2005). Vi ser Hellsing i sommarhuset på Fårö, och i Skottland där hans släkt besitter ägor i en liten kustby. Några gånger för ofta försjunker kameran i sådant som glittrande vatten och badande barn, och riktigt intressant blir det först när Hellsing själv ges tillfälle att berätta. Om mötena med X-et och andra konstnärer, om hur han fann sin pregnanta men ändå så underbart lättfotade stil. Det var de där mörka åren under andra världskriget, menar han. De fick honom att vilja impregnera barnen med livsglädje. För det är de missnöjda som startar krig, inte de glada. En ambition i linje med FN, som startade UNESCO redan 1946.

Unga nybörjare går lämpligen direkt på verket i stället, vilket med fördel kan upplevas på Allemansland – en utställning om Lennart Hellsings halsbrytande universum på Kulturhuset i Stockholm. Kryp (utan skor!) in genom Krakel Spektakels trumma och se Bagar Bengtssons krokan, Petronella i galoschen eller Kapten Böös stolta skepp, allt uppfört i spånplatta och liknande oömma material (visas till och med den 22 november). ”Lollipop,

lollipop! Jolly Roger i topp!”

Petter Lindgren

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!