Vissa är bäst helt enkelt

GP:s politiske redaktör gör ett genomideologiskt sommarprat

Alice Teodorescu är politisk redaktör på Göteborgsposten

"Staten ska inte bidra till att göra barn föräldralösa." Så förklarar Alice Teodorescu i sitt sommarprogram som sändes i går, varför hon ifrågasätter ensamstående kvinnors rätt att skaffa barn genom insemination. Längre fram håller hon ett brandtal för det fria skolvalet, som gjort henne så mycket gott. Hon sparkar mot en odefinierad vänster och talar om sig själv som en som (till skillnad från vissa andra) "valt att anstränga sig" här i livet, och därför förtjänar all den framgång hon får.

Programmet är kort sagt genomideologiskt – såklart, Teodorescu är ju en profilerad debattör långt till höger, numera politisk redaktör på Göteborgsposten. Så mycket för programchefen Bibi Rödöös famösa uttalande att Sommar inte är ett politiskt program.

På ett sätt är det befriande med en sommarpratare som inte lindar in självhävdelsen.

Teodorescus program liknar många andras, hon är bara mer hämningslös eftersom hon politiserar sin framgångssaga. Vi får veta att hon under uppväxten "övervägde en karriär som ballerina" och bara några år efter familjens flykt från Rumänien var "en av två elever" som fick högsta betyg i svenska. Hon blev vald till klassens lucia i konkurrens med alla blondiner.

Vissa är bäst helt enkelt.

Andra är – sämre.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.