SD mot riksdagen – tack vare regeringen och DN

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: Wolodarski och Åkesson.

KULTUR

Frågan huruvida Sverigedemokraterna ska släppas in på skolorna i valrörelsen är enkel. Antingen släpper man inte in nån, eller också får de partier tillträde som är representerade i kommunfullmäktige – vilket på vissa orter även inbegriper SD.

Att stoppa SD för att de har obehagliga åsikter vore orimligt; demokrati innebär ju att man får tycka vad man vill. Och varför skulle moderaterna i Vellinge få ha materialbord men inte SD?

Så långt håller jag alltså med Dagens Nyheters ledarsida som menar att tryckfrihetsförordningen tvingar en skola att öppna dörrarna för alla eller ingen (19 mars). Men DN framför även ett annat argument: SD:s ”omvandling” har gjort att ”den ohöljda rasismen är borttvättad ur partiets program”.

Så kan bara den tänka som mer eller mindre sympatiserar med de främlingsfientliga.

Det är Aftonbladets fel att SD har tjurrusat i opinionsundersökningarna, menar Peter Wolodarski (30 mars). Om man inte publicerat Jimmie Åkessons debattartikel, där han vädrar sitt förakt för muslimer, hade ingen velat rösta på honom. (Så mycket för den ”omvandlingen”.) Själv jobbar Wolodarski på en tidning som i höst kommer att trycka SD:s valannonser, som därmed finansierar den politiska chefredaktörens lön.

Med all respekt för mediernas makt, men att Sverigedemokraterna ligger på stabila 5 procent i nästan alla opinionsmätningar beror på att regeringen för en politik som ökar de sociala orättvisorna, maktlösheten och klyftan mellan stad och land. För den politiken är trots allt regeringsorganet Dagens Nyheter mer ansvarigt än Aftonbladet.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN