ÅSIKT

Världens ondaste man

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Badlandshyena är en blogg (badlandshyena.
wordpress.com) som lyckas skruva den verklighet som redan kan tyckas vara skruvad nog. I dag inleder Aftonbladet Kultur och Badlandshyena ett samarbete som kommer att roa och oroa i tider när så väl regimkritik som satir anses hota demokratin.

Foto: WIKIPEDIA
Aleister Crowley.

Mannen vi skulle vilja hänga. Så sade man om ockultisten Aleister Crowley, som fram till sin död 1947 skrämde slag på anständigt folk i Storbritannien. Crowley ägnade sig åt blodiga djuroffer och bisarra sexakter när han utövade sin magi för att frammana demoner.

Nu har vi lite perspektiv och kan se att den brittiska pressen nog gick till överdrift när den beskrev Crowley som ”världens ondaste man” under den tid då Lenins ryska revolution släppte lös den röda terrorn och hantlangaren Järn-Felix Dzerzjinskij staplade lik på hög. Diktatorer som Hitler och Stalin utövade skräckvälden och Mussolinis krigare Pietro Badoglio släppte senapsgas över helt oförberedda etiopier.

r hemma i Sverige byggde Per Albin Hansson, avliden 1946, upp enpartistatens diktatur, vars sviter vi fortfarande lever med efter Befrielsen 2006.

Uppskattningsvis 90 procent av det svenska folket blev mentalt handikappat. Folkhemmet var en monumental katastrof och ödelade ett land som kunde utvecklats till något bra. Miljonprogrammet och infrastruktur som järnvägen visar sig nu förfalla – ett typiskt resultat av socialistiska program över hela världen.

Men fortfarande tar Socialdemokraterna inte ansvar för följderna av enpartistatens iskalla grepp. Ett grepp som hindrade oss från att tänka själva, och ja, jag inkluderar mig själv bland dem.

Befrielsen 2006 var som en scen i Matrix - de av oss som vaknade kallar oss stolta ”verklighetens folk”.

En tid av omvärdering, förnyelse och reformering inleddes.

Crowleys motto var ”Do what thou wilt shall be the whole of the law”. Gör vad du vill, det är hela lagen. Det låter mycket som en form av nyliberal filosofi för nattväktarstaten, en stat där var och en sköter sig själv.

Så nej, Aleister Crowley var inte världens ondaste man. Han var kanske snarare världens godaste man. Och det är nu tid att omvärdera vem som egentligen var världens ondaste man under första halvan av 1900-talet.

Klaus-Dieter Fliik