ÅSIKT

G, som i gôrdumt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

GBG profilerar sig som kulturfientlig stad

1 av 2 | Foto: Den som har tänkt sig ett lyckorusigt dopp i Poseidon kan redan nu tänka om. Vattnet i fontänen är avstängt sedan den 30 september och från park- och naturförvaltningen hälsar man att det inte är aktuellt med något undantag

»Den nuvarande konsthallen på Götaplatsen byggdes då synen på konst och besökare var betydligt annorlunda jämfört med idag” skriver Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna i Göteborgs kommunstyrelse i ett pressmeddelande i fredags. Då avslöjades planerna på att bygga en ny konsthall i Backa på Hisingen i Göteborg.

Vad man inte berättade i pressmeddelandet men för personalen på Göteborgs konsthall var att den planeras stänga redan till årsskiftet. Innan den nya konsthallen är klar står Sveriges andra stad alltså utan fast scen för samtidskonsten, i flera år. Personalen på konsthallen ska till konstmuséet, och chefen, Lene Crone Jensen, ska planera projekt på stan. Det hela är löst, och heller inte klubbat.

I Göteborg har man råd med pariserhjul, stor renässansutställning, kulturkalas. Evenemang och jippon. Man kan säga att det är ”betydligt annorlunda” jämfört med andra både större och mindre städer. Göteborg profilerar sig som den kulturfientliga staden, med kulturchef Björn Sandmarks stoppande av graffitimålandet under Riksteaterns festival Two new days of hiphop och ordförande Helena Nyhus (s) idéer om etisk policy som främsta bottennapp. Frågan är om man egentligen vill något, och misslyckas, eller om det är exakt det här man vill.

Göteborg – alltid på G.

G som i gôrdumt.