Kultur

Ridån ner för teatrar

Av: 

Claes Wahlin

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Fria Teatern, Danscentrum, BUS (Barnens Underjordiska Scen) och ytterligare några är de som har drabbats av Stockholms kulturnämnds plötsliga förslag till sänkt verksamhetsstöd. Sammanlagt minskar stödet med 2,8 miljoner, medan det samlade höjda stödet för Teater Tribunalen, Turteatern med flera uppgår till blott 900 000.

Oppositionen har fått sex dagar på sig att ta del av ett ovanligt, för att inte säga unikt, bristfälligt och inte sällan felaktigt underlag; oftast med motiveringar på bara ett fåtal rader i utlåtandet.

Diskussionen mellan nämnden och de drabbade har varit på gränsen till obefintlig. Vägran att vid gårdagens sammanträde tillstyrka oppositionens begäran om bordläggning av den del av förslaget som avsåg sänkningar är i första hand en politisk skandal. När de folkvalda berövas möjligheten att sätta sig in i och granska underlaget för ett beslut, då saknas respekt för demokratin, just det slags styrelsesätt som Madeleine Sjöstedt så ofta mumlat om att teatern är viktig för.

Utanför Stockholms stadshus under sammanträdet fanns bland det dryga hundratalet protesterande medlemmar från BUS, passande nog iklädda vårdsektorns uniformer och roller från Ett drömspel. Plakaten bar citat från Strindberg och en lämplig parafras på den av Sjöstedt ledda kulturförvaltningen är sedan länge naturligtvis: ”Det är synd om kulturen”. Nu är det också synd om demokratin. Jättesynd, som Sjöstedt skulle uttrycka saken.

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!