Bildning för läslata

Av: Claes Wahlin

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Så kan den mindre belästa medelklassen fylla sina kunskapsluckor

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

SAKPROSA Göran Everdahls Bildningsakuten - bli expert på 5 minuter (Norstedts), har samlat en rad uppslagsord som framför allt den urbana, men allt mindre belästa medelklassen kan ta sig an inför middagsbjudningar och andra sociala evenemang. Det är väl oftast då dessa fakta antas användas. Ett uppslag för varje ord, övervägande är det enskilda personer som ges utrymme, från Dante till Wittgenstein, men även Konspirationer, Kortspel, Terrorism liksom Judendom och Öl. Helt fri från samtida trendämnen står inte boken.

Naturligtvis finns här gott om drastiska generaliseringar, uppslagsordet Opera säger föga utanför 1800-talets allra mest kända namn. Varken London eller New York finns med, däremot Paris, där dessvärre en myt har smugit sig in. Restauranger uppstod inte på grund av att adelns kockar blev arbetslösa efter revolutionen 1789. De startades ett par decennier tidigare av hälsoskäl. I stället för den gemensamma grytan på långbordet, började man servera individuella portioner, därmed undvek man att gästerna smittade ner varandra med de farsoter som härjade.

Att sedan en del uppslagord, som Hamlet, följs av vad läsaren ska tycka (”praktiska gör-det-själv-åsikter”!) om en del av pjäserna, ja, risken är att att vederbörande hamnar i ett samtal med någon som faktiskt har läst Shakespeare. Men illustrationerna är vackra, så volymen, som inte är en pocket, gör sig nog på soffborden om den får plats för alla fjärrkontroller.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.