ÅSIKT

Nu ska Blomkvist och Salander säljas

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Millenium-karaktärerna värda en förmögenhet för Norstedts

Foto: Noomi Rapace och Michael Nyqvist i rollerna som Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.

Norstedts ger ut en fjärde del av Stieg Larssons Milleniumtrilogi. Den beräknas komma ut i augusti 2015. Men det handlar inte om det halva manus av del 4 som redan finns i den dator som sambon Eva Gabrielssons tog hand om efter Stieg Larssons plötsliga död i en hjärtattack 2004.  

David Lagercrantz skriver i stället en helt ny fjärde del som ska spinna vidare på trådar som redan finns i Millenniumtrilogin. Far och son Larsson säljer alltså rättigheterna till figurerna – vänsterjournalisten Mikael Blomkvist och den tatuerade datorhackaren Lisbeth Salander – och den kontext läsare och filmpublik redan känner till. Det blir alltså fanfiction eller franchising liknande det som hänt med Astrid Lindgrens Pippifigur, Tove Janssons Muminfamilj och Sjöwall-Walöös Martin Beck.

Millenniumtrilogin har burit Norstedts i en bokbransch som krisar. Nu mjölkar förlaget det sista. Familjen Larsson, som äger rättigheterna, vill ge sken av att vara välvilliga fosterföräldrar.

Förlagschefen Eva Gedin skriver i ett pressmeddelande att Salander och Blomkvist är så starka romankaraktärer att de står på egna ben och att det universum som Stieg Larsson skapade engagerade så många att böckerna fått ett eget liv. Hon är glad för att David Lagercrantz påtagit sig det utmanande uppdraget att ge Blomkvist och Salander ett andra liv.

När Aftonbladet Kultur pratar med Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson, säger hon att hon är rädd att Lagercrantz inte ska förvalta Stieg Larssons samhällskritiska och politiska budskap på ett riktigt sätt:

- Stieg skulle aldrig tillåtit detta. Han var mycket noga med sin text och vad han ville med böckerna.

Projektet väcker moraliska frågor: Stieg Larsson är ju trots allt död och kanske borde även Mikael Blomkvist vara det. Men ska någon skaka liv i honom är det nog David Lagercrantz. Han är ju en skicklig författare som skrivit både romaner och biografier. Boken om Zlatan - som kom ut på konkurrerande förlaget Bonniers - har redan etablerat honom internationellt.