Kultur

Vaccinpass blir ett statligt tvång i smyg

Vi måste igenom covid-krisen som ett samhälle där alla räknas

Av: 

Petter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Inför vaccinpass för inrikes bruk. Med ett intyg i handen ska de vaccinerade fritt få besöka sådant som restauranger, klubbar, konserter, teatrar, demonstrationer och idrottsarrangemang som om det vore 2019 igen. Barn och de som av medicinska skäl inte kan vaccineras ska få dispens.

Det föreslår nu Moderaterna (Dagens Nyheter 20 augusti).

Det är lätt att förstå lockelsen för branscher som lidit svårt under restriktionerna, precis som det är fullt begripligt att många av oss fullvaccinerade nu längtar efter att slippa anpassa vardagen till smittan. På nationell nivå finns dessutom tillväxtvinster att vänta om ekonomin kan dra gång lite snabbare.

Ändå fyller mig idén med djup olust.


De praktiska hindren skulle nog lösas på platser där man även annars har biljettkontroller. Men restauranger? Demonstrationer? En dörrvakt på varje pizzeria? Det är inte svårt att se det trassel och de dilemman den enskilde näringsidkaren eller organisatören skulle ställas inför om staten överlät på dem att avvisa några, släppa in andra, kanske folk i samma sällskap, eller bedöma äktheten i intygen.

Men den avgörande invändningen är den olycksaliga uppdelningen av medborgarna.


Demokratier är nu för tiden ganska petiga när det kommer till våra kroppar, som måste värjas mot myndigheterna. Därför har vi i ett grundlagsskydd mot bland annat tvångsvaccinationer. Det kan naturligtvis upphävas med en ny lag om vi skulle få en ännu mycket mer dödlig smitta på halsen, men hittills har ingen ens muttrat om det.

Som alltid syftar sådana rättigheter inte till att skydda dem som ändå villigt lyder, utan dem som inte lyder.

Det finns en liten grupp i samhället som inte vill vaccinera sig. Om det sedan beror på lättja, religiösa eller filosofiska föreställningar, oro för biverkningar eller för att de snöat in på alternativläkemedel har ingen annan med att göra: de har lika mycket makt över sina kroppar som vi duktiga vaccinälskare. Samhället är lika mycket till för dem.


Men att införa ett vaccinpass skulle utestänga dem från så stora delar av samhällslivet att det vore en kraftfull påtryckning. På område efter område skulle de sorteras bort och stigmatiseras som smittspridare i sina medmänniskors ögon – endast för att de använt sin rättighet att avstå.

På så vis införs vad som närmar sig ett statligt sanktionerat vaccintvång smygvägen. Jag kan bara hoppas att FHM fortsätter att hålla emot. Annars riskeras också den känsla av sammanhållning som är nödvändig för en effektiv smittbekämpning: att vi ska ta oss igenom krisen som ett samhälle där alla räknas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstdeal - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

De hoppas vinna valet på att svartmåla afghaner

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Moderaterna