ÅSIKT

Duktiga flickan passé – nu är det krånglig som gäller

Hanna Olsson om nya normer för kvinnor

avHanna Olsson

KULTUR

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jag är en sån där tjej i 30-årsåldern som jobbar på tidning och lägger upp snygga bilder på Instagram och säkert blir utbränd när som helst. Det har i veckan hävdats i en SvD-kolumn att vi borde ta oss i kragen och sluta skylla på samhället och vara duktiga. Förstås urbota dumt, det finns tio tusen skäl att inte orka mer, det finns definitivt en och annan grej i samhället att skylla på och kvinnor brinner sönder i alla samhällsklasser.

Kolumnen fick också välkommet mothugg, bland annat hos Ida Ölmedal i Expressen Kultur, och fick mig att tänka på den rådande trenden.

Den är ju inte alls att vara någon södermalmshipster som väljer bort barn och dricker kaffe som droppat långsamt tills man får magsår. Den duktiga flickan har sett sina bästa dagar, det absolut coolaste man kan vara nu är krånglig, ta en sociala medier-paus och ha stökigt hemma.

Podden ”Skäringer och Mannheimer” kunde därför inte vara mer vältajmad. I senaste avsnittet av succén pratar de framgångsrika, roliga och smarta kvinnorna om att de inte orkar bjuda hem folk på middag och gömmer sig för grannarna. Motståndet mot det sociala och att behaga, hyllandet av vardagslivet bortom Facebookflöden och meningslösa mingel är deras signum.

Deras imperfektioner är helt enkelt perfekta för vår tid.

Det är säkert befriande för deras stora och växande publik att höra om den här vanligheten.

Själv kan jag känna mer: Hur lyckas man bli en sån där skönt slarvig människa som gör uppror, bäddar ner sig på soffan och alltid har en dråplig historia om hur man misslyckades med sina underkläder?

Alla normer är lika svåra.

Det märks när Anna Mannheimer plötsligt, mitt i en sårig historia, ska komma med ett käckt sponsorinslag för en bank. Men vänta nu. Jag behöver väl inga banklån? Jag strävar väl inte efter ytligheter man kan köpa för pengar?

Det märks när de öppet flirtar med ett flygbolag som gärna får komma in som sponsorer. Då blir även detta ungefär hur skenheligt som helst.

Men ingen har sagt att det är lätt att ­vara oduktig flicka.

ARTIKELN HANDLAR OM