Det ska inte vara lätt för Växjös ungdomar

Moderaternas krav för kommunala sommarjobben

Av: Jack Hildén

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Gågata i Växjö.
Foto: Kai Rehn
Gågata i Växjö.

KULTUR

De där kommunala sommarjobben fick jag aldrig som ungdom, däremot arbetade jag bland annat i en hamn med att bära väskor av och på en lyxkryssare. Det låter ju väldigt romantiskt. Och det var det också, i linje med den priviligierade lilla skitunge man var.

Tack och lov ska inte ungdomarna i Växjö komma undan lika lätt. Tidigt ska snaran dras åt! Växjö kommun, med moderata kommunalfullmäktige Oliver Rosengren i spetsen, har infört krav på godkända betyg i matematik och svenska för att få chans på kommunalt sommarjobb. Man kan bara anta att tjugosexåriga Oliver själv har sett alltför mycket av samhällets skuggsidor, han har via den hårda vägen lärt sig att ingenting gott kommer av att lata sig och dricka rosévin under sommarens glada dagar.

”Det är inte bra om vi lurar unga att tro att det är lätt att få ett jobb, för det är det inte”, slår han fast i SVT. Han har onekligen rätt, och lösningen är givetvis att det ska bli ännu svårare. Särskilt för de som är usla på matte. Ska de bara få stå och plocka skräp längs motorvägen som om ingenting har hänt? Skulle inte tro det. Den som håller på och slackar i gymnasiet måste faktiskt inse att hen på allvar riskerar positionen som vd för Swedbank. Ju förr desto bättre.

Men humanisten Oliver lugnar oroliga själar genom att berätta att sommarskola erbjuds för den som saknar godkända betyg. Seså, sluta läs och börja plugga!

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.