Kultur

Våldet mot yazidier blir inte mindre upprörande om fakta stämmer

Fredrik Laurin: Problemet med den bristande faktakollen ligger hos DN:s redaktörer

Av: 

Fredrik Laurin

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski
Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski

KULTUR

Jag har stor respekt för Niklas Orrenius arbete. Som få andra bygger han de relationer man måste som journalist, hämtar hem och berättar viktiga historier om vår samtid.

Att sitta bakom ett skrivbord och granska ett sådant arbete i efterhand är en annan sak. Speciellt om man har tid.

Och det var det jag hade.

Tid.


Tid borde också DN gett historien innan de publicerade Orrenius referat av en överlevares oerhört skakande berättelse. Jag är inte misstänksam mot tolken eller Orrenius och fotografen Lotta Härdelins intryck av Jamila. Det är bara att tacksamt ta emot frukten av deras fotarbete.

Problemet ligger hos Dagens Nyheter. Hos de redaktörer som inte gjorde sin del av faktakontrollen och inte gav mer tid för att belägga denna viktiga historia.

Under rubriken ”Så jobbar DN med kvalitetsjournalistik” står “… Det vi publicerar ska vara relevant och bygga på säkra källor… …fakta [ska] vara dubbelkontrollerat och uppgifter vi publicerar ska vara bekräftade från flera håll.”


DN:s redaktörer skall vara garanten för att det som går ut i tidningen håller vad kontraktet med läsarna lovar. En historia som innehåller barnhuvud på ett fat, samlag med en död person, vakter som urinerar i munnen på fångar och andra hårresande detaljer från en traumatiserad överlevare skall berättas, men bara om den kan beläggas. Annars riskerar den att slå tillbaka på offren, på tidningen och på journalistiken.

Det fanns uppgifter om läkarbesök, tider, platser, andra vittnen, en namngiven parlamentariker som vittnar om samma illdåd. Ingen kontaktades enligt vad DN uppger.

Där sveks kontraktet med läsarna.


I sitt långa genmäle ägnar Orrenius stort utrymme åt att försvara uppgifter som inte har ifrågasatts. Han hänvisar i svepande ordalag till hjälparbetare och forskningsrapporter som skall styrka att det som berättas i hans artikel är välkända fakta. Då undrar jag: finns det vittnen eller rapporter som styrker att yazidiska barn tillagats och serverats sina mödrar?

Det var det som smög in ett frö av tvivel efter min första fasaväckande genomläsning av Orrenius artikel. Jag gjorde en sökning, som ledde till fler, till läsning av rapporter, samtal med kollegor som till skillnad från mig har egen kunskap om folkmordet på yazidier. Jag hittade det inte. Utom i mindre välrenommerade tidningar som The Sun, Washington Times (ej att förväxla med Washington Post) – och nu i Dagens Nyheter.


Peter Wolodarski har ett stort ansvar här, han är inte bara ansvarig utgivare på Sveriges kanske viktigaste tidning, han medger också i Medierna att han inte ens gjorde googlingen som direkt gav träff på samma historia i Moonsektens tidning, Washington Times.

Det besinningslösa våldet mot yazidier blir inte mindre upprörande för att man är säker på fakta.


Fredrik Laurin

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Historien om den uppätna babyn kan vara en myt

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!