Ett laddat paket – med kvinnlig sexualitet

Julserie – boktips till en blivande president

avJonna Sima

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I senaste avsnittet av Aftonbladet Kulturs podd Lilla Drevet varnar Ola Söderholm för att vi kommer gå in i en lågkonjunktur 2018. Eller snarare: han refererar till ekonomijournalister som refererar till ekonomer som förebådar det.

”L'Origin du monde”. Bilden är något beskuren.

Tipset för världens mest välbärgade är att skippa börsen och i stället investera i guld – och konst. Jag föreslår därför att Donald Trump (han är så rik att han får betala klapparna själv) köper den franska superrealisten Gustave Courbets mytomspunna oljemålning Världens början (L’Origin du monde). Julklapp och investering i ett! Kan det bli bättre för en miljardär?

Tavlan lämnar ingen oberörd. Den lyckas skildra kvinnlig sexualitet utan att det slår över i pornografi och objektifiering. Så långt ifrån Trumps ”grab them by the pussy”-kvinnosyn det går att komma.

Och för att hålla mig till temat får den blivande presidenten även Liv Strömquists pedagogiska bok Kunskapens frukt om det kvinnliga könsorganets idéhistoria i sin julstrumpa. Som av en händelse heter den franska utgåvan av boken L’Origin du monde.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM