ÅSIKT

Goda råd – om hur du får ligga

Hanna Olsson om Sveriges bästa relationspodd

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Kristoffer Bergström, Sandra Wejbro, Hanna Olsson och Patrik Syk.
KULTUR

Unga människor, kanske särskilt unga kvinnor, har tröttnat på sex. Det är i alla fall den mycket förenklade kontentan av sommarens lilla debatt om posterotiken i den nya litteratur som skrivs av kvinnor.

Det är lätt att få bilden av att en ung heterokvinnas sexliv i dag består av oönskade dickpicks, meningslöst swajpande och gråzonssex utan utdelning.

I skuggan av detta hittar vi sexpoddarna, som både bekräftar bilden och säger det motsatta samtidigt (sjukt va, att det kan vara så olika?).

Sveriges bästa sex- och relationspodd i dag har Emilie Ebbis Roslund vid rodret och heter ”Singelrådet”. I 59 avsnitt har hon och gästerna gett oss en direktlina in till det nya dejtandet och de urgamla problemen.

Jag, som aldrig har tindrat och vars idé om en spännande fredagskväll är typ en gammal Tom Alandh-dokumentär, känner mig som en vampyr. Här får jag veta hur jag gör ett excelark över min tilltänktas ex, hanterar en ghostning (att någon slutar höra av sig) och kartlägger någon på Instagram utan att det märks.

Emelie Ebbis Roslund ger tröst till alla som lägger hela kvällar på att vänta på pulserande prickar som tyder på att någon skriver till en på Messenger – samtidigt som man ska verka helt oberoende. Bilden av det moderna sexlivet är att det både är enklare och svårare än någonsin, lättare att få till det, svårare att få ut något.

Podden ”Alla våra ligg” fick snabbt stor publik med programledare, Anna Dahlbäck och Amanda Colldén, som bjuder in sina gamla sexpartners för ett eftersnack om vad som hände, men ändå är ”Singelrådet” den ohotade drottningen bland svenska relationspoddar.

Snart borde tiden vara mogen för en riktigt bra relationspodd även för Tom Alandh-generationen. Tills vidare håller jag till godo med ”En varg söker sin pod”, som behandlar allt från åldrade fuckboys till hur en kvinna ska få plats för att skapa konst i förhållande till en man och den nyss nämnda posterotiken. Lyssna på avsnittet ”Sex i litteraturen”, det har till och med bra ljud.

ARTIKELN HANDLAR OM