ÅSIKT

Grattis kultur- Sverige!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

DOKTOR GORMANDER om Alliansens senaste fynd

■ ■Regeringen har alltså utsett den förre it-entreprenören Johan Staël von Holstein till Kulturrådets styrelse. Den nya styrelsens första möte blir på onsdag 9 januari och von Holstein har i intervjuer sagt sig vilja verka för att mönstra ut ”gamla stofiler” ur kulturlivet (SVT:s Kulturnyheterna) och att satsa på ”sånt som går istället för på sånt som ingen vill ha”.

För många i det svenska kulturlivet var det närmast en överväldigande nyhet att von Holstein under de närmaste tre åren ska medverka i Kulturrådets styrande av svensk kultur.

Ja, rent av gastkramande för en del debattörer som Maria Küchen (Dagens Nyheter 22 dec -07).

Johan Staël von Holstein är nog den mest magiske entreprenör som svensk historia känner. 1996 var han med om att starta Icon Medialab och redan efter fyra år hade företaget 1?400 anställda.

Det var som en saga.

Icon hade då klättrat från ingenting till ett börsvärde på nästan fem miljarder. von Holstein var en av Sveriges mest kända personer och Sveriges ansikte mot internetvärlden.

■ ■Om några år har vi 100?000 anställda över hela världen och de drar in två millar per anställd, utropade han inför Peter Kadhammar som beskrev framgångssagan i oförglömliga reportage i Expressen.

von Holstein for till Hongkong och hittade nya finansiärer och i CNN berättade han att målet var världsherravälde och att ”våra konkurrenter darrar”.

Peter Kadhammar skildrade honom med skäggstubb, blank i hyn och med vilda ögon. Visste han kanske redan då att det bar åt helvete. Skulle han kanske göra som Ivar Krüger?

The sky is the limit. Icons fester blev berömda liksom von Holsteins reseräkningar. Han brukade lämna in buntar med osorterade kvitton på hundratusen kronor till en förtvivlad vd. När han hade bråttom ställde han Porschen utanför utrikeshallen på Arlanda och lämnade nyckeln i Pressbyrån.

Alla på Icon ville ha en likadan Bulgariklocka som von Holstein.

Problemet var Icons förluster på nästan trehundra miljoner. Allt von Holstein rörde vid gick nämligen med förlust. Företaget saknade praktiskt taget kunder. Allt var fejk.

Såväl Sydkraft och Volkswagen (i årsredovisning presenterade som kunder) hade hoppat av. I själva verket var Icon inte mer än en hemsida, en sorts digital vaktmästare, där de anställda i själva verket var sysselsatta med att kolla Icons aktiekurs eftersom de istället för hyggligt betalt fått optioner.

Det fantastiska var att kurserna steg. von Holstein pratade upp dem. Han var en trollkarl som kunde sälja luft till folk som trodde att de gjorde ett klipp.

■ ■ Fräckheten i pratet var vägen till framgång. Han var skomakaren från Köpenick – mannen som drog på sig en uniform, kommenderade en grupp soldater på torget att marschera till rådhuset och där lade beslag på stadskassan. Han var nog den mest magnifika skomakare som Sverige skådat. Han blev förebilden för hur man i kraft av folks lydiga underkastelse kan korpa åt sig andra människors pengar.

När Icons stockholmskontor gick i konkurs 3 maj 2002 hade von Holstein redan dragit med uppåt en halv miljard (exakt hur mycket vet man inte) av småspararnas pengar.

Jag har ett modernt synsätt med kapitalistiska värderingar, säger han nu till Svenska Dagbladet (20 dec -07) med anledning av att regeringen satt honom att styra Sveriges kulturliv.

Ändå är han bitter sedan utnämningen blivit kritiserad. På sajten Sourze.se skriver han att han blivit ”dömd av den socialistiska pr-apparaten” och ”att ingenting hänt i den svenska socialismen sedan de mörka 70-talsdagarna”.

Han tycker att allt har stått stilla sedan man hyllade ”sosselegender” som Bresjnev och Pol Pot. Ja, han tycks faktiskt tro att Pol Pot var älskad av socialdemokratin.

”Jag är fri och liberal!” utropar han. ”Leve Alliansen!”

Utnämningen av Johan Staël von Holstein måste ses mot bakgrunden av att regeringen ständigt vässar sin i övrigt framgångsrika politik när det gäller att utse kompetenta medarbetare.

Grattis kultur-Sverige!

Doktor Gormander