Obama väljer Clinton – och kriget

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Barack Obama med sin blivande utrikesminister Hillary Clinton.
Foto: Foto: AP
Barack Obama med sin blivande utrikesminister Hillary Clinton.

Med Hillary Clinton som nästa utrikesminister försvinner det sista hoppet om en radikal förändring av USA:s krigspolitik. Clinton stödde aktivt George W Bush i upptakten till Irakkriget. Hon stod bakom sin mans förödande bombningar och ekonomiska sanktioner mot Irak. I våras sa hon om Iran att ”vi kan utplåna dem totalt”. Hon står fast vid det uttalandet.

Barack Obama skulle stoppa dominansen av Bushs och Clintons i Vita huset. Men han har snabbt lugnat eliterna i de bägge partierna genom att nominera kända namn från etablissemanget. Dennis Ross och Martin Indyks karriärer är typiska. De visar hur utrikespolitiken hos Bill Clinton, Bush, Obama och Hillary Clinton smälter samman. Efter att ha jobbat under Bill Clinton arbetade Ross och Indyk med The Project for New American Century, den neokonservativa tankekedja som skrev agendan som låg till grund för Bushs utrikespolitik. De var med i Hillary Clintons kampanjteam men gick över till Obama när han vann primärvalet.

Obama har sagt att trupperna ska ut ur Irak. Men han har också, som Hillary Clinton, flera gånger röstat ja när Bush bett kongressen om hundratals miljarder dollar till Irakkriget. Obama tycks vilja fortsätta använda legoknektar i USA:s krig och har utlovat en offensiv i Afghanistan och Pakistan.

Bushs försvarsminister Robert Gates fortsätter under Obama. Gates vill utöka försvarsbudgeten med 36 miljarder dollar för 2009 och förespråkar en utveckling av USA:s kärnvapenarsenal. Den viktiga posten som stabschef gick till Rahm Emanuel. Han vill se USA:s armé växa med 100 000 soldater och har föreslagit en ny inhemsk spionorganisation. Han är aggressiv mot Irak och Iran, och beskrivs som en kompromisslös pro-israel.

Ingen av de 156 kongressledamöter som 2002 röstade mot Irakkriget får plats bland Obamas rådgivare. Obama väljer också bort alla de erfarna experter, byråkrater och före detta militärer som inte stödjer krigspolitiken. Inte konstigt att John McCain är nöjd med hur Obamas administration artar sig.

Christopher Holmbäck

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.