De gav sitt liv för det fria ordet och humorn

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Martin Aagård Vi får inte falla till föga för hatet

Senaste numret av Charlie Hebdo.
Senaste numret av Charlie Hebdo.

Satirtidningen Charlie Hebdo har gjort sig ett namn genom att publicera osmakliga nidteckningar. Profeten Muhammed visar röven, Påven har sex med barn. Såna saker.

Grov, macho sexhumor driven av en skamlöst liberal inställning till satir som vi inte är så vana med i Sverige.  

Kritik har självklart kommit från religiösa grupper men även från de som menar att tidningen förödmjukar minoriteter. Tidningen har hotats. Resultatet har blivit att medarbetarna levt med förhöjd säkerhet i åratal.

Under en tid har den huserat i en lokal som tillhör polisen.

Det senaste numret hade en föga smickrande teckning av Michel Houellebecq på omslaget. Författaren vars senaste roman handlar om att en islamistisk president tar makten i Frankrike.

I onsdags stormade två män beväpnade med automatvapen Charlie Hebdos redaktion och avrättade tolv människor. Däribland tidningens tecknare.

Gärningsmännens motiv är fortfarande oklara och kommer för oss vanliga medborgare troligen att vara oklara för all framtid. Hur man är förmögen att genomföra en sådan massaker går bortom vår föreställningshorisont.

Det är helt enkelt otänkbart.

Men vi behöver inte spekulera i vilka människor som genomfört dådet. Det vet vi redan.

De intoleranta. De våldsamma. Hatarna. Terroristerna.

Fundamentalister hatar levande kultur och det fria ordet. Därför att de stör deras bubbla av självgodhet och rättfärdighet.

Det är det som skiljer dem från oss.

Det är det som får dem att angripa oss som lever sida vid sida med människor som inte är exakt som oss själva.

Terrorister kommer att fortsätta slå till där vi minst anar det. På en tidningsredaktion. På en judisk skola. I en synagoga eller en moské, mitt bland människor i bön. På en polisstation i ett turiststråk.

Bland barn på ett politiskt sommarläger.

Det är terroristens metod. Att sprida skräck. Att chocka oss till tystnad. Att få oss att tvivla på det fantastiska med vår kulturella mångfald och vår rika blandning av åsikter.

Låt oss hedra de människor på Charlie Hebdo som gav sitt liv för det fria ordet och för humorn, två av mänsklighetens viktigaste uppfinningar.

De företeelser som gör det möjligt för oss att förstå varandra eller fredligt konfronteras med varandra trots att vi inte delar varandras åsikter.

Det enda sättet vi kan hämnas dessa hjältars död är genom att börja visa ännu större tolerans. Genom att lyfta taket ännu högre. Genom att inte falla till föga för hat utan istället lyssna på varandra mer.

Och framför allt genom att fortsätta håna, häckla och skratta åt alla som är fyllda av hat. Såväl de som vill hämnas med våld eller politisk repression som de som tar till bomber, Molotovcocktails och automatvapen för att demonstrera sina ynkliga övertygelser.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.