Kultur

Omaka par hos golfpatriarken

Av: 

Ida Therén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Realityshowen ”Parneviks” väcker intressant fråga hos tittarna

TV Den som förväntade sig att TV3:s nya satsning Parneviks skulle vara en vanlig överklass-realityshow á la Kardashians misstar sig. I stället framstår serien som en blandning av Stjärnorna på slottet och Svenska Hollywoodfruar, med en gemytlig Jesper Parnevik som patriark med drag av Papphammar.

När den anspråkslöst svenniga rikemansfamiljen Parnevik får besök i sin flådiga Florida-villa är det inte några gamla kompisar som dyker upp, utan ett gäng främlingar: Lars Ohly, prinsessan Birgitta och Paradise Hotel-kändisen Samir Badran. En kommunist och antirojalist, en fisförnäm aristokrat från 1800-talet och Idol/telemarketing-generationens ikon som sjunger falskt i Melodifestivalen om att ta en groupie ska göra det som kallas ”bra tv”.

Det obegripliga upplägget till trots uppstår något intressant i mötet mellan Lasse Ohly och Samir Badran.

Samir har nämligen ingen aning om vem Lasse är, och på frågan om Samir vet vad som är höger och vänster i politiken skakar han bara på huvudet: ”Jag fattar bara inte varför hälften av mina pengar ska gå i skatt.” Ohly skrattar och tipsar om att han ju får mycket tillbaka för pengarna. Ögonblicket av allvar klipps bort för nästa vy över den gnistrande vita drömstranden.

Mötet stannar kvar i mig efter att programmet äntligen är slut. Vems ansvar är det att en tjugofyraåring med rösträtt ska veta vad skattepengar går till? Det här må vara en realityshow, men även sådana kan omedvetet ställa viktiga frågor hos tittaren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstdeal - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jesper Parnevik

TV3