ÅSIKT

Norsk teaterbojkott mot bombande Israel

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Delade meningar om effekter

Det stormar kring Nationaltheatret i Oslo. 800 teaterkonstnärer har undertecknat en protestlista mot institutionens samarbete med israeliska statsteatern Habima, som spelar i en av de olagliga bosättningarna på Västbanken. Undertecknarna kräver en bojkott.

Nationaltheatrets chef, Hanne Tømta, säger i en intervju i Dagens Næringsliv (9 aug) att en bojkott bara skulle bestraffa radikala, oskyldiga skådespelare - Israel fortsätter sitt bombande ändå.

Joshua Sobol, en av Israels mest framstående dramatiker, menar samma sak i en intervju i Klassekampen (12 aug). För fyra år sedan var Sobol en av många israeliska teaterchefer som vägrade sätta upp några föreställningar på ockuperad mark, vilket med kraft fördömdes av Netanyahu och dåvarande kulturministern. Men det är en sak att israeliska kulturarbetare uppmanar till bojkott och nåt annat att utländska kollegor gör det, menar Sobol: ”Det ger vatten på kvarn åt argumentet att resten av världen är fientligt mot allt Israel gör”.

Jeff Halper, direktör för Israel Committee Against House Demolition, är av motsatt mening: Om norska Nationaltheateret samarbetar med Habima på ockuperad mark normaliseras de olagliga bosättningarna. Teatern ligger i Ariel, i ett område där palestinier inte ens får vistas och följdriktigt heller aldrig heller kan gå på teater, hur oppositionellt teaterstycket än må vara. (Allt för bångstyriga uppsättningar läggs ner.)

Han jämför med apartheidstaten Sydafrika, som drabbades av en effektiv idrottslig och kulturell bojkott. En motsvarande bojkott mot Israel kan inte ensamt få slut på ockupationen, ”men israelerna kan förstå att världen inte tolererar den”, säger Halper till Klassekampen.