Larvigt, Lööf

avÅsa Linderborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Stefan Löfven behöver inte be socialdemokraterna om ursäkt

Annie Lööf.

DEBATT Annie Lööf vill att Stefan Löfven ska be om ursäkt för att socialdemokraterna förra hösten bröt sönder budgeten. På ett hemligt möte - om den allvarliga situation som uppstått när SD avsatt regeringen genom att, sin vana trogen, rösta med Alliansen - krävde Lööf en ursäkt av statsministern.

Stor nyhet, ett helt uppslag bara i Aftonbladet.

Ibland kan det finnas anledning att be om ursäkt. Statens behandling av de svenska romerna, tvångssteriliseringen och barnhusbarnen som utsatts för övergrepp - sånt kräver en ursäkt.

Om nån oskyldig har drabbats av ens handlingar, då ska man be om ursäkt. Men man ska be om ursäkt för sin handling, inte för att nån har blivit kränkt, för såna ursäkter betyder ingenting.

Annie Lööf kan knappast känna sig personligen kränkt över att riksdagen gått emot regeringens förslag. Om så, är hon olämplig för den statsministerkandidatur hon så hett eftertraktar.

Att kräva en ursäkt är en quickfix för en politiker. Det ger en massa uppmärksamhet, samtidigt som den man kräver ursäkten av tvingas framstå som antingen en buffel eller en åsna.

Ursäktsinflationen säger också nåt om både politikens och mediernas kris. Den här hösten visar att höger och vänster alls inte spelat ut sin roll, det är stor skillnad på en blå och en rödgrön budget - men det blir ändå inga djupare ideologiska diskussioner.

Politikerna har inte självförtroende att prata ideologi, sånt är trassligt och gör sig inte riktigt i tv. Svårt vinna väljare, tänker man kanske. Och det finns alltid nån jävel på P1 eller en kultursida som menar att man inte fattat nåt av Ayn Rand, John Stuart Mill, Karl Marx, Verner von Heidenstams brustna strängar what ever. Lättare då att prata om företag och tillväxt, som vore det sunda förnuftet och inte politiska begrepp. Men det är dialektik i skiten, för avideologiseringen passar medierna ganska bra. Vi har bara tid och ork för enkel persondramaturgi. Ett krav på en ursäkt, och rubrikerna skriver sig själva.

Annie Lööf kräver en ursäkt i samma stund som hennes partikamrat i en artikel på DN Debatt vill att borgarna ska närma sig SD. Hon käbblar med Löfven om skitsaker i ett tidsläge när ett nyfascistiskt parti lyckas behärska hela den svenska politiken. Som demokrat och humanist känner jag mig nästan kränkt av det här larvet. Stefan Löfven har inget att be om ursäkt för.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Alliansen