ÅSIKT

Jämför Hamas med nazister

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Hundratals palestinska barn har mördats – inte av Hamas – utan av israelisk militär

För över ett kvarts sekel sedan genomfördes rättegången mot den nazistiske krigsförbrytaren Klaus Barbie, ansvarig för mord på bortåt ettusen franska judar och för att ha torterat motståndsrörelsens ledare Jean Moulin till döds. Elie Wiesel var talesman och vittne för de judiska offren, många av dem barn. Året före rättegången hade Wiesel tilldelats Nobels fredspris.

Jag följde den rättsliga processen i Lyon, och lyssnade till Wiesels kraftmätning med den så kallade ”djävulens advokat” Jacques Vergès. Wiesel berättade närmast outhärdligt realistiskt om de judiska barnen från en liten ort utanför Lyon som deporterades till Auschwitz och till döden.

Förra lördagen (23 aug) jämförde Wiesel, i en annons i New York Times, Hamas ”barnaoffer” med nazisternas massmord på judiska barn. Jag har sett judiska barn brinna och nu upprepar Hamas dessa metoder, skriver Wiesel. Drygt 300 överlevare från Holocaust protesterar i en artikel i israeliska Haaretz mot Wiesels groteska historieskrivning; hans revision av Holocaust-minnet och hans skamlösa banalisering av nazismens massavrättning av judar.

Överlevarna påminner om det som hänt de senaste veckorna: Flera hundra palestinska barn har mördats, inte av Hamas utan av israelisk militär. Ingenting kan rättfärdiga bombattacker mot sjukhus, universitet och privata hem. De påminner om att lärdomen av kriget mot nazismen formuleras i termen: ”Det får aldrig hända igen”. Överlevarna från nazisternas koncentrationsläger kompletterar: ”Det får aldrig hända någon igen.”