”Hotet mot demokratin kommer från radikala sossar”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

DN:s Annika Ström Melin kallar hela franska vänstern för kommunister

I vanliga fall reagerar jag mest på Annika Ström Melins elitistiska syn på EU. Hon skriver som vore hon betald av kommissionen. Nu (Dagens Nyheter 17 april) kallar hon hela den franska vänstern för kommunister. Det finns kommunister i fransk valrörelse men Jean-Luc Melenchon är snarast en karismatisk vänstersosse.

Trots att jag personligen skulle rösta på François Hollande, är jag tacksam att det i Frankrike finns en vänster som kan balansera en aggressiv, rasistisk höger. Ström Melin, själv före detta Pol Pot-kommunist, passar även på att avfärda både franska och ryska revolutionen som rakt igenom onda händelser. Men även av reformister krävs någon form av historiskt medvetande. Varken franska kungahuset eller det ryska tsardömet var några demokratier. Det var en typ av förtryck som ersattes med en annan form av icke-parlamentarism och icke-demokrati. Valet stod inte mellan Löfven och Robespierre.

Jag hade inte velat leva i en värld där ryska eller franska revolutionen inte ägt rum och där tsaren fortfarande styrt Ryssland och franska presidentvalet ersatts med enväldig kung. Världshistorien är dessvärre full av idioti och ondska. Men hotet mot demokratin kommer enligt Ström Melin från radikala sossar.

Daniel Suhonen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.