ÅSIKT

Köttätare i krig mot ”Vego Out West”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avMalin Krutmeijer

KULTUR

Vegetarisk mat upprör blodtörstiga musikdiggare

Så är det dags igen: köttätarna drar ut i krig. Den ondskefulla motståndaren den här gången är musikfestivalen Way Out West, som för första gången enbart serverar vegetarisk mat.

   Kommentarsfältsproffsen eldar alltid i gång med anklagelser om kommunism, diktatur, pk-elit och fans mormor så fort vegetarianism kommer på tal. Mer intressant är att också människor som anser sig intellektuella, klimatvän-liga och allmänt toleranta ser rött, i nätforum och samtal.

   Jag har läst och hört insinuationer om ett samband mellan vegetarianism i allmänhet och vegetarianen Adolf Hitler (man undrar stillsamt hur många av historiens största förbrytare som har varit köttätare). Andra har en högdraget rationell attityd och drar gärna in barnen: det är ju fint med grönsaker, men mina grabbar behöver protein.

   Allra vanligast är aggressiva skämt. Man blir sugen på att snitta något och äta rått, man ska plåga ihjäl en gris bara för att jävlas.    Retoriken med hånflabb och våldsmetaforer liknar den som brukar riktas mot feminister och folk som engagerar sig mot rasism, på ställen som flashback.

Vegetarianism provocerar tydligen bredare, och utlöser en enorm vrede och irritation hos människor som aldrig skulle uttrycka sig så annars. Vem är det de vill snitta egentligen?