ÅSIKT

Overkligt klavertramp av Madeleine Sjöstedt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Fastighetsborgarrådets bjudresa till USA spär på politikerföraktet

Foto: Fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt.

Expressen avslöjade i går att kultur- och fastighetsborgarrådet i Stockholm, Madeleine Sjöstedt, våren 2009 reste runt i USA och tillsammans med sina kollegor lät sig bjudas på diverse relativt flashiga arrangemang, i Los Angeles, Las Vegas och Boston.

Bjöd gjorde AEG, Anschutz Entertainment Group. Samma bolag som sköter flera arenor i Stockholm och som, hösten 2009, fick kontrakt att också ta hand om Tele 2 Arena (Nya Söderstadion).

Det är möjligt att Sjöstedt och hennes stab velat betala både Prince- och Bette Midler-konserter, hockeymatch och annat som avnjutits på vip-plats. Men så skedde inte.

Konfronterad med uppgifterna svarar Sjöstedt att staden naturligtvis ska betala. Det låter ju redigt. Men det fritar henne inte från mutmisstanke - även om AEG redan hade option på att sköta driften av Tele 2. Det gör det nästan ännu värre: varför var det nödvändigt att se hur AEG sköter sig i Las Vegas, när man mycket enkelt och både billigare och tråkigare hade kunnat se hur de arbetar i Globen?

Politikerförakt är ett stort problem. Men hur tänker den förtroendevalda som ser med en sådan förströddhet på allmänna medel? Vi känner redan Sjöstedt som det kvantitativt tänkande kulturborgarrådet som älskar att prata om världsklass. Men detta klavertramp, ja det är rent av episkt i all sin surrealistiska ansvarslöshet.