Expressens kultursida spelar Jimmie Åkesson i händerna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

ÅSA LINDERBORG:

Åsa Linderborg.
Åsa Linderborg.

För en tid sedan publicerade Aftonbladet en debattartikel av Jimmie Åkesson, i vilken han menar att muslimerna är det största hotet mot civilisationen sedan andra världskriget. Det blev ett himla liv, vissa skyller till och med Sverigedemokraternas uppgång i väljarbarometrarna på Aftonbladet.

Förra helgen tryckte Expressens kultursida en pamflett av Ayaan Hirsi Ali, där hon jämför burkan och skägget med Tredje rikets uniformer. Muslimer går inte att integrera eller leva samman med, menar hon, de slår sig ner här i vårt påkostade välfärdssamhälle med sina sharia-idéer och erövringsambitioner. Hon ifrågasätter att det alls finns någon xenofobi i Europa. Om så vore, skriver hon, hade det bara varit för muslimerna att lämna kontinenten.

Jag vet inte om Åkesson finner situationen frustrerande eller roande, men säkert noterar han att liberaler – Hirsi Ali har förärats Folkpartiets demokratipris – kan få gehör för samma åsikter som i hans mun anses djupt förkastliga.

Expressens debatt om minaretförbudet/islamhotet har tagit newsmilliseringens skepnad; man söker aktivt upp det spekulativt reaktionära, som sedan ajabajas lite, men man kan inte låta bli att trycka träcket. Den publicistiska principen är – ja vilken? Åkesson är i alla fall ledare för ett parti med växande stöd; det finns ett allmänintresse i att hans åsikter offentliggörs och granskas, hur dåligt han än argumenterar. Publiceringen av Hirsi Alis artikel – som följdes upp av andra likasinnade skribenter – kan ju däremot rimligen inte motiveras på annat sätt än att hennes synpunkter anses så viktiga, att de måste få lapa värme i solljuset.

Det här får mig att fundera över kampanjen för Dawit Isaak, som jag i sak stödjer helhjärtat och bara kan elogera Expressen för. Jag är övertygad om att liberalernas engagemang är ärligt och djupt känt, samtidigt som det är uppenbart att Isaak fungerar som en snuttefilt för ömmande samveten. Innerst inne vet liberalerna att de gjort fel som stött ockupationerna av Irak och Afghanistan, och som blundar för den etniska resningen av palestinier. Bakom övergreppen ligger bilden av muslimen som den underlägsne Andre, icke-demokratisk, oupplyst, irrationell, hotfull … minareten som förtäckt missil.

I Dawit Isaaks tragiska öde har liberalerna ingen skuld. Genom att göra honom till ett isolerat problem kan man skyla över sina inhumana ställningstaganden i andra stora frågor.

Den som på allvar är skrämd över intoleransens frammarsch får inte stirra sig blind på den organiserade högerpopulismen. Hur ska vi kunna ”ta debatten med Sverigedemokraterna” om en av landets största kultursidor ägnar sig åt ett lågintensivt krig mot burkor och skägg? Klart Jimmie Åkesson ler i mjugg när han tar del av den senaste väljaropinionen från SCB.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.