ÅSIKT

De skjuter budbärarna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

BERHANG KIANZAD om jakten på journalister i Irak

Måndagens attack på journalistfästet Palestine Hotel i Bagdad är den senaste i raden av incidenter. Journalisterna i Irak har inte bara den osynliga fienden att kämpa mot - även den "goda" sidan gör allt för att begränsa oberoende journalisters arbete. Uttrycket att skjuta budbäraren har aldrig varit mer tillämpligt.

Drygt två år efter Irakkriget har 99 journalister och mediearbetare mördats, att jämföra med 63 mördade journalister under Vietnamkrigets 20 år. I tragiskt många fall har vådaskotten burit amerikanska arméns signum och nu har till och med organisationer som Reuters, Reportrar utan gränser och Internationella Journalistfederationen (IFJ) skärpt tonen.

Yassir Salihee, 30 år gammal och läkare, var en av nyckelpersonerna i den amerikanska mediegruppen Knight Ridders team i Irak, med ansvar att guida nyanlända journalister från USA, Tyskland och andra länder i den minerade irakiska vardagen. Han hade upplevt vansinnet i Falluja, reste igenom "Dödens Triangel" till Najaf och beskrivs av sin kollega Hannah Allam som charmig, intelligent och nyfiken. Den 24 juni i år var Yassir ledig och på väg för att köpa bensin så han kunde ta sin fru, läkaren Raghad, och deras tvååriga dotter Danya till simhallen. Han kom aldrig fram.

Skulden för de amerikanska kulor som förvandlade Yassirs bil till ett rykande vrak utreddes efter påtryckningar av såväl Knight Ridder som Internationella Journalistfederationen där Svenska Journalistförbundet är medlemmar. Resultatet av den militära utredningen blev en ersättning på 17 500 kronor för Yassirs liv och 17 500 kronor för skador på bilen.

Reutersjournalisten Whaleed Khaled mördades den 28 augusti av amerikanska kulor - som den tredje Reutersjournalisten i ordningen - och Reuters globala chefredaktör David Schlesingers fick nog. I ett brev till senator John Warner beskrev han den amerikanska arméns agerande som "fullständigt ur kontroll" och uppmanade armén att sluta gömma sig bakom en "förnekandets kultur".

Efter att ordföranden för den internationella Commitee to Protect Journalists (CPJ), tillika chefredaktören för Wall Street Journal, Paul Steiger, uppvaktat samma senator lovade Donald Rumsfeld att titta närmare på anklagelserna.

Att en spansk domare nyligen utfärdade en unik internationell häktningsorder på tre amerikanska soldater för mordet på en spansk journalist vid attacken på Palestine Hotel i april 2003 borde hjälpa Rumsfeld på traven. Ska svensk polis och åklagarväsende fånga krigsförbrytare i Sverige kan de hålla utkik efter sergeant Thomas Gibson, kapten Phillip Wolford och löjtnant Phillip de Camp.

Journalister som arbetar i Irak riskerar inte bara livet genom ockupationsarméns urskillningslösa angrepp utan också långa fängelsestraff. Bara i år har sju journalister fängslats utan vare sig formell rättegång eller möjligheten till juridisk företrädare. I början av oktober uppmanade Reportrar utan gränser Donald Rumsfeld att frige de fem journalister från CBS News, AFP, Reuters och Al-Arabiya som hölls fängslade i Irak, några av dem har varit fångar sedan april i år utan att ens ha delgivits misstanke.

Att hemmaopinionen i USA är allt mer kritisk mot ett olagligt och till synes hopplöst krig mot en osynlig fiende är en anledning till repressionen mot fria medier i Irak. Nyligen sändes Steve Schmidt - rådgivare till vicepresident Dick Cheney och en av Vita husets mest aggressiva strateger - till Irak för att arbeta med medierelationer. Kan man inte få fram positiva nyheter, så kan man åtminstone försöka eliminera de dåliga. Demokrati och desinformation i en motbjudande symbios.

Berhang Kianzad