”Jag är så inåt helvete stolt”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

HALLÅ DÄR

Sven Wollter, 84, som tilldelats Leninpriset för sin ”kulturkamp mot kapitalismens hisnande barbari”.

Sven Wollter får Leninpriset på 100 000 kr. ”Jag är inåt helvete stolt”, säger han.
Sven Wollter får Leninpriset på 100 000 kr. ”Jag är inåt helvete stolt”, säger han.

Hur känns det?

– Eftersom jag är gammal leninist är jag hedrad! Särskilt av själva motiveringen.

Men nu kommer kritiken. Expressen skriver att Ingvar Kamprad kritiseras för att han är nazist, men inte du, som är kommunist.

– Där har ju Expressen hängt med dåligt. Jag har ju ofta fått klä skott för mina åsikter. Jag tycker det är värre att Henry Kissinger inte dragits inför Haag. Kissinger beställde att Norra Vietnam skulle bombarderas med Agent Orange. Vet du vad det är?

Ett sorts bekämpningsmedel?

– Vi använde det i skogarna när jag var skogsarbetare på femtiotalet. Hormoslyr! Dödande är förfärligt. Men jag tycker inte de sovjetiska brotten är bättre eller sämre än någonting annat. Brott mot människor är förfärligt. Jag skriver just en bok om fyrtio- och femtiotalen, bland annat om bombningarna mot Hamburg, ­Hiroshima och Nagasaki.

Vad är det för bok?

– Den heter ”Brittas resa” och handlar om en kvinna från Kramfors, född 1920. En mycket vanlig människa och jag försöker komma nära min egen tid. Den är svårare att skriva än min förra.

Så efter alla dessa år i kulturbranschen har du prestationskrav på dig själv?

– Ska du hoppa höjd så kan du piska dig själv till att bli bra. Men ska du stå på scen eller skriva är det bara dåligt att tänka ”jag ska bli bra”. Då lämnar du din berättelse. På teatern försöker jag alltid undvika såna värdeomdömen. Vi försöker hitta någon sorts ”sanning” i gestaltningen, någon sorts närvaro.

Men 100 år efter ryska revolu­tionen, hur ser du på Lenin?

– Det är ledsamt att han dog för tidigt. Problemen kom senare. Man får komma ihåg vad Lars Forssell skrev i dikten ”Lenin talar till arbetarna” i samlingen Oktoberdikter. De som kritiserar revolutionen glömmer alltid hur det var före. Blodbaden som föregick den. Blodiga söndagen 1905 ska man aldrig glömma! Inte heller får man lov att glömma att när det blev inbördeskrig så skickade Europas regeringar in trupper för att hjälpa den vita sidan. Det var tusentals! Trupper de inte skickade till Spanien 1936 när Franco försökte störta regeringen. Så västerlandet har en jävla skuld i hur det utvecklade sig. Tycker jag.

Så du försvarar Lenin?

– Jag vet inte på vilket sätt jag ska försvara honom eftersom jag inte riktigt förstått hur man angriper honom. Jag är inåt helvete stolt över att få Leninpriset!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.