Ministern tar strid för att stoppa slöjorna

Av: Petter Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det som är diskriminering i
dag ska bli lagligt i morgon

Ullenhag.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Ullenhag.

Slöjförbud är på modet i hela Europa. Inte för att våra städer dräller av heltäckta kvinnor, tvärtom, utan för att slöjan fungerar som symbol för muslimer. Krav på slöjförbud är därför mer ett sätt att ta troende kvinnor i upptuktelse och uppvigla till muslimfientlighet än att lösa praktiska problem.

Diskrimineringsombudsmannens bedömning av det så kallade barnskötarfallet, som offentliggjordes i går, är därför ett streck i räkningen för våra inhemska kulturkrigare. I korthet konstaterar DO att det krävs saklig grund, alltså olösliga praktiska problem, för att stänga av någon från undervisning. Några sådana har den aktuella Stockholmsskolan inte kunnat visa. Tvärtom har man löst problem med identifikation och lärarkontakt föredömligt pragmatiskt – vilket elegant bevisas genom att eleven nu klarat av sin utbildning.

Case closed? Nix. Redan i går kom svaret från integrationsminister Erik Ullenhag. Det som är diskriminering i dag ska bli lagligt i morgon, genom en enkel lagändring, förslår han. Staten måste ha rätt att riva burkan av främlingarna.

På vilket sätt det skulle gynna integrationen att beröva muslimska kvinnor möjlighet till utbildning – och i förlängningen arbete – är dock fortsatt oklart.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.