Åsa Linderborg

USA har varit Israels medbrottsling i alla år

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg
Åsa Linderborg

Dagen efter att Israel på internationellt vatten kapat sex båtar med förnödenheter till ett folk satt i blockad, kidnappat 600 personer och avrättat nio, anges Israels styrelsesätt som en förmildrande omständighet. Landet är nämligen ”Mellanösterns enda demokrati”.

Argumentet är irrelevant. Mord, ockupationer, anfallskrig är förbjudet för alla stater, oavsett statsskick.

Föreställningen att det bara är diktaturer som ligger bakom krig och förtryck är grundfalsk. Se britterna i Indien, fransmännen i Algeriet, jänkarna i Vietnam … etcetera. Ett demokratiskt statsskick kan aldrig vara ett avlatsbrev som befriar en viss regering från ansvar för sina förbrytelser.

Och det är ett lika stort brott mot demokratin när israelisk militär beslagtar journalisters material som när eritreanska militären gör razzior mot underjordiska tidskrifter. De yttrandefrihetsvänner som nyligen ylade i takt med Vilks rondellhund, är påfallande tysta när Israel stoppar det fria ordet.

Dessutom är argumentet fel i sak. Libanon är också formellt en demokrati. När Israel oprovocerat angrep landet sommaren 2006 var israelvännernas argument likväl, att Israel som ”Mellanösterns enda demokrati” måste försvaras.

Den israeliska demokratin kan betvivlas också med tanke på att judiska och arabiska medborgare inte åtnjuter samma medborgerliga rättigheter, i enlighet med de liberala principer vi annars anser att en stat ska vara byggd på.

Uppriktigheten i israelvännernas demokratiska patos avslöjades när Israel och västvärlden efter valen 2006 saboterade den demokratiska processen i Palestina.

Palestinierna är ju i den absurda situationen att de förväntas ha en parlamentarisk demokrati innan de ens har en egen erkänd stat, men när gazaborna i sitt första fria val röstade fram ”fel regering”, bestraffades de med blockad och anfallskrig.

På de ockuperade områdena råder för övrigt militärdiktatur.

Och för de palestinier som fördrivs av bosättare är det knappast någon tröst att förövarna försvaras av stridsvagnar som rullar på uppdrag av en folkvald regim.

Demokratiargumentet ekar särskilt ihåligt när man betänker att Israels mäktigaste bundsförvant, USA, håller regimerna i Egypten och Saudiarabien under armarna, och tidigare Saddam och shahen av Iran.

Det är dags att göra upp med myten att USA måste agera fredsmäklare för att det ska bli en lösning på konflikten – USA har i själva verket varit Israels med medbrottsling i alla år. USA:s ansvar blir inte mindre för att Barack Obama skickar fram sin vicepresident att försvara massakern på Ship to Gaza. Jag vet inte vad Obama tänker innerst inne, och säkert blåser det korsdrag under hans tron i Vita huset, men rimligtvis skäms han över det fredspris han aldrig borde ha fått och nu bör lämna tillbaka.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN