Sverige måste lämna Afghanistan

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg: Därför de hemvändande kistorna är en tragedi på riktigt.

Åsa Linderborg
Åsa Linderborg

Två soldater har dödats i Afghanistan och den svenska reaktionen är förvåning, ja rentav känslan att vi som nation blivit förorättad. Som om det inte är just det här krig går ut på: att döda varandra.

Stötta svenskarna i Afghanistan! uppmanar Expressen. Över tragedin vilar tidningsmakarens illa dolda entusiasm. Eldhågset hjälper man till att sälja Gula bandet-pins, motsvarigheten till brittiska och amerikanska yellow ribbon. Så piskar man upp nationalistiska stämningar i ett land där medborgarna nyss trodde att den siste svenske soldaten som stupade i fält hette Karl XII. I kronprinsessan Victoria har Isaf-styrkan sin egen Athena. Uppfattningen att kungahuset är opolitiskt och blott har ceremoniella uppgifter visar sig än en gång vara grundfalsk.

När Fox News är den journalistiska förebilden försvåras varje saklig diskussion om vad kriget handlar om och vad Sverige gör sig skyldigt till. Det ska inte lyftas fram och det som händer ska carte blanche förlåtas. Support our troups! Den som är emot är förrädare.

Talibanerna har inte min sympati, men det har heller inte kapitalet när det tar till vapen. De soldater som åker till Afghanistan gör det säkert i tron om att de ska bringa fred och utveckling – det är just därför de hemvändande kistorna är en tragedi på riktigt – men det verkliga motivet för den svenska truppnärvaron är inte att befria kvinnorna från burkan, utan krasst rationellt kryperi för en stormakt som vill ha herravälde i en geopolitiskt avgörande region. Kanske spekulerar man om framtida favörer i form av feta handelsavtal.

Oavsett vad man tror om motivet bakom ockupationen av Afghanistan är det glasklart att den utländska truppnärvaron ökar våldet. Offren blir fler för varje år. Den selektiva humanismen gör att få begråter de döda afghanerna, men även de utländska trupperna tappas på blod. 2009 var det största förluståret. Isaf-styrkan har ingen stabiliserande effekt. Den förvärrar tvärtom problemet.

Ska vi ta de hemvändande unga männens öde på allvar kan vi inte längre blunda för krigets inneboende logik. Sverige måste lämna Afghanistan.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.