ÅSIKT

”Silvias anmälan lär inte leda till åtgärd”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Även dåliga bilder måste kunna publiceras

Under hösten publicerade tidskriften Tiden en omdiskuterad bild, ett montage signerat Elisabeth Ohlson Wallin föreställande kungen och hans kompisar kalasande på pizzor som ligger på Camilla Henemarks nakna kropp. Övertydligheten är kompakt. I bildens förgrund syns drottning Silvia i full färd med att skura bort ett nazikors från golvet.

Montaget kallas satir, något jag måste värja mig emot. Snarare är den en till bild förvandlad sammanfattning av de senaste årens olika problem i kungafamiljens imagearbete, om man ska uttrycka det milt. Man kan också säga att montaget illustrerar hur makt korrumperar. Dock gäller detta inte just drottningens del i det hela. Hennes fars nazism har inget med hennes roll som del i ett orättfärdigt statsskick, dvs monarkin, att göra.

Bilden fick stor spridning tack vare publiceringar i flera dagstidningar. Nu har drottningen anmält Tiden, Aftonbladet, Sydsvenskan och Expressen till PON, Pressens Opinionsnämnd, sedan PO, Allmänhetens Pressombudsman inte tagit upp hennes anmälan dit. Det är alltså själva publiceringen, spridningen, av bilden som drottningen vill komma åt. Det handlar inte om konstens frihet i första hand utan om pressens.

Anmälan lär inte leda till åtgärd, publiceringen är rimlig i en demokrati. Även dåliga bilder måste kunna publiceras, hur stötande de än kan uppfattas. Kritiken mot kungahuset reduceras till personfrågor: det är som om frustrationen över den svåråtkomliga monarkin framkallar desperata utfall.

Ulrika Stahre