Kultur

Musiken du dansar till våren när England faller

3x3 kulturtips: Ulrika Stahre, Kristofer Andersson och Anna Andersson om vad du ska se, läsa och lyssna på just nu

Av: 

kultur@aftonbladet.se

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

”Vi hade makten i åtta år”

BOK Alla måste läsa Ta-Nehisi Coates Vi hade makten i åtta år – en amerikansk tragedi (Norstedts). Den är en uppgörelse med USA:s inneboende, fundamentala rasism. Varje essä – en för varje år Obama var president – borrar djupt och med patos i landets historia och nutid. En omskakande bildningsresa. (US)

ogtrumpqueen

INSTAGRAM Kontot ogtrumpqueen photoshoppar in Donald Trump i drottning Elizabeths kropp och liv. Han surar i olika hattar, vinkar nöjt till sin publik, skickar julhälsningar. Det är en beskedlig, tyst, hanterbar och drottninglik Trump. Att följa kontot ger ett lika befriat som oväntat lugn i tillvaron. (US)

Greta Knutson Tzara visas på Norrköping Konstmuseum.

Greta Knutson Tzara – I nytt ljus

KONST Det är gott om tid att besöka den nyöppnade utställningen Greta Knutson Tzara – I nytt ljus på Norrköpings Konstmuseum, som hänger ända till 1 september. Museet satsar stort och presentationen av Knutson Tzara introducerar både en osynliggjord kvinnlig konstnär och en spännande historisk tid. (US)

”Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery”

ALBUM Uppföljaren till 2016 års Mercury Prize-nominerade debut Channel the Spirits. Den Londonstationerade jazztrion The Comet Is Coming lungor är saxofonisten Shabaka Hutchings (Sons of Kemet, Shabaka and the Ancestors) vägg av ljud. Den tuffaste – och mest politiskt laddade – musik du kan dansa till, våren när England faller. (KA)

”Parning”

DOKUMENTÄR Gift vid första ögonkastet med kulturellt kapital. Regissören Lina Mannheimers andra fullängdare, som går upp på bio i morgon, befinner sig i brytpunkten mellan Nora Ephrons You Got Mail och de sista förödande minuterna av Sofia Coppolas Lost In Translation. En i alla delar visionär arbetsinsats. (KA)

”Fashion Week”

SINGEL ”My garms are from Italy, I feel like the don.” 32-årige Forest Gate-sonen Steel Banglez tar hjälp av den brittiska rapmusikens nummer nio: AJ Tracey. Tracey skrev för övrigt refrängen till Fashion Week efter att ha studerat den annars Louis Vuitton-anställde designern Virgil Ablohs visning med det egna hobbyprojektet Off-White i Paris. (KA)

Amanda Svensson, aktuell med romanen ”Ett system så magnifikt att det bländar”.

”Ett system så magnifikt att det bländar”

BOK Äntligen! vill jag ropa när jag sjunker ner i Amanda Svenssons nya roman med den långa titeln. Ingen autofiktion, inga essäer utan en riktigt maffig roman, helt påhittad men ändå fast förankrad i vår tid. Om tre trillingar som på olika sätt vill hitta hem, i den lilla och i den stora världen. (AA)

”Caliphate”

PODD Den kom förra året men i den pågående debatten om vad vi ska göra med återvändande IS-terroristerna är den amerikanska journalisten Rukmini Callimachis poddserie om och delvis med IS-krigare oerhört intressant lyssning. Med många små detaljer målas en allt skarpare bild av vilka de är. (AA)

”Arkitekturupproret – fem år av hånfulla nätkommentarer”

TIDSKRIFT Nätbaserade ”Arkitekturupproret” har på några år blivit en högljudd påtryckare för äldre stilideal, mot arkitektur som ser för modern ut. Men vilka är de egentligen? Tidningen Arkitekten har grävt och oavsett vad man tycker i sakfrågan så är artikeln högintressant läsning om modern opinionsbildning. (AA)

Nästa vecka: Åsa Linderborg, Cecilia Djurberg och Jack Hildén tipsar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Louis Vuitton-designern död – blev 41 år

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

3x3 – Kulturen tipsar

3x3 – Kulturen tipsar

Lina Mannheimer

Greta Knutson-Tzara

Virgil Abloh

Off-White