– Kan vara krävande att inte ha partner och barn

Marie Aubert har skrivit om när maktbalansen mellan två systrar förändras av en graviditet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Marie Auberts ”Vuxna människor” har gjort stor succé i författarens hemland Norge.
Marie Auberts ”Vuxna människor” har gjort stor succé i författarens hemland Norge.

Två systrar, en sommarstuga och en plötslig graviditet.

I ”Vuxna människor” undersöker Marie Aubert vad som händer när maktbalansen i en syskonrelation rubbas.

– Makt i en relation handlar om vem som behöver den andra mest. När det förändras kan det bli väldigt jobbigt.

Ida har alltid varit den starka och kompetenta, lillasyster Marthe den barnsliga, gulliga som dessutom har en sjukdom som man alltid måste ta hänsyn till. Men nu är Ida 40, har inte ens början till en familj, medan Marthe har pojkvän, bonusbarn och är gravid. När de ska fira mammas födelsedag i den gemensamma stugan är det upplagt för en urladdning.

Marie Auberts korta, täta roman Vuxna människor handlar om vad som sker när balansen förändras i en sedan länge satt relation.

– Jag har funderat mycket på vad som händer mellan två personer när en får barn och den andra inte. Jag har själv just tagit mig igenom 30-åren och har sett hur människor som började på samma ställe och var väldigt lika, kan hamna på helt olika platser och kanske inte alls förstår varandra längre.

Barn ett maktmedel

Extra knepigt kan det bli mellan syskon, säger hon, eftersom till skillnad från vänskaper är det en relation som man inte har valt själv – samtidigt som det för många är den längsta relation man har i livet, med någon som du å ena sidan känner väldigt väl men å andra sidan kan vara väldigt olik.

Och jo, barn kan bli ett slags maktmedel i en syskonrelation, tror Marie Aubert. Den som får barn går tydligt vidare i livet medan den som inte får det kan bli kvar som en evig dotter eller son.

– Ett barn kan förstås väcka avundsjuka. Sen kan den som skaffar familj kräva mer, både privat utrymme och hjälp. Läsare utan barn har också känt igen sig, ”Jag får alltid sova på en luftmadrass i korridoren när jag kommer hem!”.

Barn självklart för många

Marthes graviditet gör att hon liksom officiellt går om storasyster Ida i vuxenhet. Det blir inte lättare då Ida själv håller på att undersöka möjligheterna att få barn på egen hand. Nej, man måste inte få barn för att bli vuxen, säger Marie Aubert, men det är fortfarande den självklara vägen att gå för de flesta.

– På ett sätt har det ju aldrig varit enklare än i dag att vara singel och barnlös, det var ju mer stigmatiserat för hundra år sen. Men narrativet om familj – partner och barn –  är fortfarande så starkt. Det kan vara väldigt krävande att stå utanför det.

”Törs inte sluta med ivf”

Med modern fertilitetsteknologi har möjligheterna att få barn blivit större. Det är förstås en positiv utveckling men det gör också att barnfrågan så att säga ligger på bordet mycket längre för många.

– Jag har sett folk som gjort 10-12 ivf-försök men som inte törs sluta eftersom det då är som att de har valt bort barn. Vi pratar inte så mycket om baksidan av att ha så många val – det skapar en tro att vi alltid kan välja vår lycka och har allt ansvar för den. Det är lite nådelöst, säger Marie Aubert.

Titeln Vuxna människor kan läsas lite ironiskt för särskilt vuxet beter de sig inte, Ida och Marthe. I synnerhet inte storasyster Ida. På många sätt har hon lyckats i livet men med relationer har det varit svårt. När så även hennes roll i ursprungsfamiljen blir otydlig tappar hon fotfästet och beter sig, ja inte särskilt vuxet.

”Ser en bit av sig själva”

Idas beteende delar läsarna av Vuxna människor.

– En del tycker att hon är så osympatisk medan andra har sett något hos sig själva som de inte har gillat – avundsjuka, skam – men som har varit skönt att få ord på.

Marie Aubert själv medger att hon är ”team Ida” – hennes problem, menar Aubert, är att hon är ensam.

– Hon är inte en dålig människa men hon befinner sig på en dålig plats i livet. Jag tror att många kan känna igen sig i det, att det finns tillfällen då man helt enkelt inte orkar glädja sig med andra.

Ointresserad av psykopater

Just nu går mycket av Marie Auberts tid åt till lanseringen av ”Vuxna människor”, som efter stora framgångar hemma i Norge ges ut samtidigt i Sverige och Danmark, till fortsatta hyllningar. Hon har inget nytt skrivprojekt på gång men går och tänker en hel del och det är ingen högoddsare att hon kommer att fortsätta att skriva om ”vanliga människor och deras känslor”.

– Det är inte intressant att skriva om människor som saknar moral eller inte bryr sig om andra. De är ju psykopater.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.