Mejla

Somar Al Naher

En perfekt invandrare plockar bär för bra lön

Ygeman beskriver inte verkligheten

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Skäggetorp i Linköping har blivit klassat som ett ”utsatt område” av polisen.
Skäggetorp i Linköping har blivit klassat som ett ”utsatt område” av polisen.

KULTUR

När jag hörde integrationsministern Anders Ygeman säga att vi ska bo mer blandat blev jag glad. Ministern, här har du en som aldrig kommer att tacka nej till en större lägenhet närmare stan. Och jag kan garanterat få med mig mitt crew. Inte hört talas om någon som ratar välmående områden.

Problemet är att det aldrig händer i verkligheten. De senaste 20-30 åren har samhället gjort tvärtom. Kommunpolitiker omvandlar hyresrätter till bostadsrätter, som pressar invånare som inte har så mycket pengar att flytta till en annan kommun, eller områden längre bort.

Det fria skolvalet segregerar barn redan i förskolan. Forskning visar gång på gång att arbetsgivare väljer bort namn som låter ”utländska”.


Ygeman säger att max hälften ska ha utländsk bakgrund i ett område. Väldigt generöst av ministern. Resten av befolkningen tycker det räcker med fem procent. Avhandlingen ”Local social exposure and inter-neighborhood mobility” av Alex Giménez de La Prada från Linköpings Universitet visar att majoritetssvenskar lämnar ett område (White flight) redan om det flyttar in fem procent som ser utländska ut. Blir det fler går flytten därifrån allt snabbare.

Bostadssegregationen och skolan är alltså politiskt styrd och den gynnar dem som inte gillar ”utlänningar”.


Men i intervjun lyser kritiken med sin frånvaro. Ygeman får det att låta som att det är invandrade som bestämmer över hur Sverige styrs. Det blir en fråga om utseende, var du är född som är problemet. Inte ett ord om rika kommuner och lokalpolitiker som har makten. Inte ens ett ord om dem som kan välja och aktivt väljer bort invandrade.

Kraven blir fler och fler på oss som inte ser ut som vita svenskar, nu ska vi inte ens bo där vi har råd.

I en intervju med DN öppnade Ygeman för att importera den danska lagen om ett maxtak för hur stor andel personer med ”ickevästlig” bakgrund som får bo i vissa områden.

Nej, den perfekta invandraren ska ta alla jobb som finns, städa och plocka bär, men ändå tjäna bättre än arbetarklassens genomsnitt för att ha råd med dyrare hyra.

Den perfekta invandraren bor inte ”bland sina landsmän”. Han bor i ett blandat område. Han är så snäll och fulländad att han hittar en avlägsen plats där det inte finns fler än fem procent av hans sort.


Den perfekta invandraren ska helst klyva sig själv mitt i itu, bo på en ort med många bostäder, men inga jobb, och jobba i en ort med jobb, men inga bostäder.

Den perfekta invandraren som söker asyl och vill ta hit sina barn ska vara självförsörjande, bo i ett attraktivt område, hitta en bostad så barnen får varsitt eget rum. Den perfekta invandraren ska genomgå språktest, kulturtest och känna till vem som skrivit Gösta Berlings saga, pluspoäng om han också hoppar höjdhopp.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

LÄS VIDARE

Rasism, men med förnuft?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Ygeman

Integration