Staten har övergivit Orten

Höjda straff för vapeninnehav leder till att 12-åringar utnyttjas av gängkriminella

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Jag talade om brända bilar, upplopp och gängskjutningar. I stället för att bli lyssnad på blev jag ifrågasatt av de stora borgerliga morgontidningarnas ledarsidor”, skriver Leo Carmona. Han sitter i fängelse sedan 2005, dömd för anstiftan till mord
”Jag talade om brända bilar, upplopp och gängskjutningar. I stället för att bli lyssnad på blev jag ifrågasatt av de stora borgerliga morgontidningarnas ledarsidor”, skriver Leo Carmona. Han sitter i fängelse sedan 2005, dömd för anstiftan till mord

År 2008 var nyliberalismens reformer, eller Alliansens chockdoktrin om man så vill, redan i full gång. Bidrag till de mest behövande krymptes avsevärt för att förvandlas till bidrag för de redan välbeställda i form av skattesänkningar av alla de slag. I Orten nedmonterades staten: postkontor, banker, arbetsförmedling…

När jag bildade Kartellen hade jag snappat upp detta och varnade för konsekvenserna i intervjuer, bloggar och raptexter. Jag talade om brända bilar, upplopp och gängskjutningar. I stället för att bli lyssnad på blev jag ifrågasatt av de stora borgerliga morgontidningarnas ledarsidor: ”de låter som griniga socialtanter, verkligheten Kartellen beskriver känner vi inte igen”.

Från att epidemin tog sin början har polisen systematiskt struntat i att ta skottlossningarna på allvar. Länge kunde folk bli skjutna i benet utan att vare sig polis eller ambulans reagerade på det sättet man tar för givet att de ska göra i ett i-land. Det smattrades i förortens loftgångar utan att polis åkte ut och utredde och när de väl gjorde det hade det gått för lång tid. 

Svensk polis har i decennier använt sig av ”självsanering”, vilket är en ideologisk övertygelse om att ”skit tar ut skit”. Kriminella får gärna utrota varandra, det är bra för samhället, menar de. Den ideologiska övertygelsen ligger bakom Monstret det skrivs om i dag. 

I slutet av 00-talet, när de så kallade gängskjutningarna tog sin början, tog inte polischeferna det hela på allvar. När Monstret började bli för stort tryckte medierna på politikerna i hopp om resultat. Så vad gjorde Löfven och grabbarna? Det lovades guld och gröna skogar och valfläsksoppa. Vad blev resultatet? Slopad värnskatt och pengar till ett försvar som ändå skulle ätas upp av ryssarna på ett par timmar. Men det var åtgärder som föll bourgeoisien väl i smaken.

De så kallade gängkriminella kontrade även de med en quick fix och började använda sig av 12–14-åriga drängar

Polisen säger att problemen är vapnen? Problemet är rädslan som får folk att köpa vapen eftersom staten ändå har kapitulerat och lämnat Orten. Medan över- och medelklassen fick mer i plånboken under åren 2006–2014 fick dagens ungdomar, där allt för många skulle bli gängkriminella, höra och känna sina föräldrars och närmaste grabbars ekonomiska lidande. 

I dag rapporteras det om 12–14-åringar, ibland ännu yngre, som utnyttjas av gängkriminella. Vad beror fenomenet på? Jo, politikernas billiga försök till en quick fix. ”Vi höjer straffen för vapeninnehav så löser det sig nog.” Resultatet blev inte som förväntat. De så kallade gängkriminella kontrade även de med en quick fix och började använda sig av 12–14-åriga drängar som skulle hålla sig nära dem och bära deras vapen. Ungar som på grund av trångboddhet i Orten ränner ute på gatan.

Det är först nu efter den senaste tidens skjutningar i Nacka och centrala Malmö som politiker reagerar.

Vad händer mer? En redan nedgången kriminalvård blev överbelastad och ”bättre ut” blev ”sämre ut” och mer hatisk på grund av en personalsvag, förvirrad och arrogant kriminalvård. 

Jag frågar mig – vad gör samhällsvetarna och juristerna där i regeringskansliet? Får de inte betalt för att utreda och analysera bieffekter av nya lagar? Bristen på förebyggande åtgärder lämnade en lucka som kriminella kunde dra nytta av i form av barnutnyttjande. Överbeläggningen och frustrationen som kommer med den gynnar också kriminell rekrytering. Politikerna har helt tappat kontrollen. Och vad säger kriminologen Leif GW Persson på tv: ”lås in dom”. Som om det vore så enkelt.

Det är först nu efter den senaste tidens skjutningar i Nacka och centrala Malmö som politiker reagerar. Det spär på känslan av ett vi och dom-samhälle, att folket i Orten är mindre värda. För varför togs inte krafttag efter massakern på restaurangen i Biskopsgården i Göteborg 2015 som följdes av en handgranatattack där ett oskyldigt småbarn dog? I själva verket är vi alla en del av samhället.

Förr reste omvärldens poliser, kriminologer och socionomer hit för att ta lärdom, nu för att studera vad som gick fel. 

I dag går socialen, kriminalvården, polisen och alla förebyggande instanser på knä på grund av politikernas avsaknad av analyser och därför går i sin tur SD som tåget. Politiker och poliser försöker skylla allt på bidragstagare, invandrare eller muslimer i största allmänhet. Livstid för minderåriga var det senaste. Rena rama parodin.

Omvärlden skrattar åt oss. Förr reste omvärldens poliser, kriminologer och socionomer hit för att ta lärdom, nu för att studera vad som gick fel. 

Sverige är förvirrat och söker sin identitet som en vilsen tonåring – precis som smågrabbarna som skjuter ihjäl varandra.


Leo Carmona är artist och författare. Grundare av hiphopkollektivet Kartellen. Författare till romanen Spelet är spelet (tillsammans med Cyril Hellman) baserad på hans egna erfarenheter. Duon släpper nästa år uppföljaren Blodspakt. Sedan 2005 sitter Carmona i fängelse, dömd för anstiftan till mord.


UPPDATERING I en tidigare version av texten angavs adressen till restaurangen felaktigt. Rätt plats är Biskopsgården. I Angered inträffade en annan restaurangskjutning 2017.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.