Somar Al Naher

Modet att ta strid mot överheten måste övas

Att just Hamnarbetarförbundet satte sig upp mot Ryssland är ingen slump

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bild från Hamnarbetarförbundets strejk i Malmös hamn 2019. När Ryssland angrep Ukraina försatte facket ryska fartyg i blockad, vägrade lossa dem. De blev dock hotade med stämning av arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar och gjorde i förra veckan upp i AD. Blockaden kommer att avslutas på fredag den 13 maj.
Bild från Hamnarbetarförbundets strejk i Malmös hamn 2019. När Ryssland angrep Ukraina försatte facket ryska fartyg i blockad, vägrade lossa dem. De blev dock hotade med stämning av arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar och gjorde i förra veckan upp i AD. Blockaden kommer att avslutas på fredag den 13 maj.

Vi älskar modiga människor. Gärna när de befinner sig på behörigt avstånd i andra länder. Då hyllar vi upprorsmakare som sätter sig upp mot makten och tar risker för sin sak. Men att uppskatta stökiga rebeller i vår egen vardag här och nu? Not so much.

”Svenska hamnarbetare vägrar ta emot ryska fartyg. (…) Finns många hjältar överallt just nu. I stora och små handlingar.” Så twittrade liberalernas riksdagsledamot Gulan Avci när Svenska Hamnarbetarförbundet införde en landsomfattande blockad mot ryska fartyg som gick till och från ryska hamnar. De gjorde det för att visa sitt stöd för Ukrainas hamnarbetare och civilbefolkning.

Men Avcis inlägg möttes med burop i sociala medier. Hon kallades hycklare eftersom hon 2020 la en motion som handlar om att göra det svårare att använda strejkrätten – med hänvisning till just Hamnarbetarförbundet.

För några år sedan uppstod en konflikt mellan detta fack och arbetsgivarsidan. Hamnarbetarförbundet som organiserar majoriteten av arbetarna i hamnen, ungefär 250 personer, upplevde ett sämre klimat från arbetsgivaren. Eftersom Hamnarbetarförbundet inte är anslutet till LO eller någon annan centralorganisation hade de inte kollektivavtal med arbetsgivaren. Därför gällde inte heller fredsplikten. Mellan 2016 och 2019 använde facket ett antal stridsåtgärder för att arbetsgivarsidan skulle respektera de ingångna överenskommelserna.

Det här kallade den liberala riksdagsledamoten Avci för ”ett ständigt orosmoln med betydande kostnader för svensk ekonomi”. Hon tyckte inte om att ett fackförbund med små medel kunde ”sabotera stora delar av Västsveriges hamnverksamhet”. Regeringen inskränkte strejkrätten 2019.

Därmed kunde ”en lucka i arbetsrätten äntligen täppas igenom”, skrev Avci i motionen hon lade fram (och där hon ville gå ännu längre).

På twitter var folk rasande, hur kan Avci i ena stunden vilja rycka undan mattan för facket som strider för sin sak för att i nästa hylla samma fackförbund som stöttar ukrainare? Avci svarade sina kritiker att de inte ska blanda in ”inhemska frågor med ett krig 120 mil bort från våra gränser”.

Men mod är inget som plockas fram plötsligt vid stora strider långt bort. Mod är något som börjar i den egna vardagen. Att det är just är Hamnarbetarförbundet som vågade ta denna stridsåtgärd beror antagligen på att de har tränat upp sitt mod innan kriget bröt ut.

Att värna mod, rebelliskhet som sparkar uppåt, är att värna människor som vågar bråka med arbetsgivare och med rysk ekonomi när det väl gäller.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.