ÅSIKT

Matriarkat att älska

Långt ifrån glamouren i Better things

avAnna Andersson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Pamela Adlon som Sam Fox i ”Better things” som visas på HBO Nordic.

En gång i tiden var Sam Fox känd barnskådespelare men i dag försörjer hon sig på biroller och som röstskådespelare – det rullar på men är helt befriat från glamour och stjärnglans. Framför allt är hon mamma till tre flickor som hon uppfostrar själv; inte bara är ex-maken en frånvarande far, han kostar henne dessutom underhåll. Mitt emot Sam och döttrarna bor Sams mamma, som kanske bara är excentrisk eller kanske är på väg att bli dement.

Dessa kvinnoliv är vad Better things handlar om. Jag vill inte skrämma bort tittare genom att använda f-ordet men så här smart, varmt och roligt var det länge sen jag såg kvinnor i alla åldrar skildras. Sam har skapat ett matriarkat utifrån kärlek och nödvändighet, precis som kvinnor i alla tider gjort för att hålla ihop familjer. Who run the world? Girls.

Sam spelas av Pamela Adlon, som också är medskapare till serien. Hon är just en sån skådespelare som hon spelar. Enligt imdb.com har hon gjort 176 roller, inklusive en hel del röster, men ändå har du svårt att minnas var du sett henne – troligen i Californication eller Louis C.K:s Louie (Louis C.K. är också en av skaparna av Better things). Så är hela serien rollbesatt, med utsökta birollsskådespelare som i en rättvis värld skulle ha haft ett rejält genombrott. Att stora stjärnor dessutom swishar förbi i pytteroller gör serien än mer älskvärd.

Better things finns i en säsong om tio avsnitt på HBO Nordic.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-rutan

HBO

Louis C.K.

Tv-serier