Medelklass i toppklass

Av: Carsten Palmaer, Aftonbladet

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Berglins tillbaka med sitt tjugofjärde album

SERIER Parmiddagar, bullrande kylskåp, rosékartonger, småfåglar, skolval, altanbyggen, stresstest, återvinningsstationer - Jan och Maria Berglin är tillbaka med sitt tjugofjärde album, Mitt i rondellen (Wahlström & Widstrand).

Livet i villaförorten har varit ett kärt ämne för serietecknare i många, många år. Det brukar handla om reatokiga hemmafruar, trätande grannar och karlar med tummen mitt i handen. Så icke hos paret Berglin.

Deras Krikelinvärld är befolkad av medelklass med medelinkomster i en medelstor stad i Mellansverige. Så vitt jag har kunnat se - under ett par decennier av sporadisk Berglinläsning - har paret aldrig andligen lämnat sin villaförort utanför Gävle.

Men de frågor som plågar familjerna Mjätterback, Fjärdmyr och Junefall är enorma, existentiella. Det handlar om universums yttersta gränser, planetens överlevnad och det absurda livet i ett galopperande, skuldsatt konsumtionssamhälle. Och det är skitkul.

Adamsonstatyetten, Albert Engström-priset, Tage Danielsson-priset - Jan (som hållit på längst) är fullhängd med utmärkelser som en avelstax. Det är bara att instämma. Att kunna förbli roliga, träffande och djupa genom tjugofyra album är en avundsvärd prestation. Berglins visar vilka höjder av bildning, esprit och självironi den svenska medelklassen faktiskt är mäktig om den bara anstränger sig lite.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.