ÅSIKT

Culkins babbel rensar skallen

Stefan Sköld lyssnar på Macaulay Culkins ”Bunny ears”

avStefan Sköld

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ägnar du en stund varje vecka åt att kontemplera över vad före detta barnstjärnan Macaulay Culkin har för sig nu för tiden? Det gör jag. Hur gick det för 90-talets barnstjärna extraordinaire, för evigt lille Kevin McCallister i Ensam hemma-filmerna, pojken som blev ihjälstucken av en bisvärm i Min tjej (sannolikt den första film jag grät till) och skådisen som pensionerade sig vid 14 års ålder efter rollen som Richie Rich?

Han har dykt upp då och då på paparazzibilder – hålögd och sönderknarkad. Men jag har aldrig gett upp hoppet om honom och tänkt att det en dag ska sluta bra. Så förstå min upphetsning när jag upptäckte att Culkin, nu 38 år, sedan cirka ett år tillbaka driver Bunny ears – en podcast om allt och inget.

Mack, som han kallas, och podcastpartnern Matt Cohen babblar i 500 knyck om lite vad som helst. I ett avsnitt försöker de minnas handlingen i gamla musikaler, i ett annat snackar de om vuxenkollo. Ibland gästas de av mer eller mindre kända röster från Hollywood, som Seth Green, Anna Faris, Freddie Prinze Jr med flera.

Podden är en del i Culkins ”livsstilssajt” med samma namn. När han i våras gästade Jimmy Fallons tv-show beskrev han konceptet som en blandning av satirsajten The Onion och Gwyneth Paltrows hälso- och modeplattform Goop – och det är väl ungefär vad som bäst beskriver galenskapen. Ett exempel på inslag är när Mack intervjuar bisvärmen som stack ihjäl honom i tidigare nämnda film.

När podden är som bäst finns det en komisk tajming och intelligens som suger in en i det malande flödet av nonsens. När den är som sämst kan man nästan förnimma svett- och marijuanadoften från det grabbiga källarhäng som detta till mångt och mycket är.

Så är det speciellt bra? Nja. Men det fungerar förträffligt som ett lavemang för att rensa hjärnan från viktigare saker en stund.

Vad jag mest av allt tar med mig efter denna upptäckt är dock att Macaulay Culkin verkar må bra igen. Och det skänker mig oväntat stor glädje.

ARTIKELN HANDLAR OM