ÅSIKT

Politiken som får spel

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

■ ■Inget är som förr. När jag var barn på 1980-talet fanns pedagogiska sällskapsspel som skulle lära barnen att bli bättre människor. Jag tyckte ganska bra om Skördespelet, som gick ut på att samarbeta i stället för att tävla mot varandra. För de lite äldre fanns sådant som Världs-Monopol – ett strategispel som byggde på beroendeskolans teorier – och Jämställdhets-Fia.

■ ■Men tiderna förändras och så även de politiska spelen. I år lanserade näringslivets tanksmedja Timbro spelet Politiskt korrekt. Spelet påminner om Trivial Pursuit men alla frågor handlar om politik. Många frågor är vad man kallar ledande. ”Felciterade Tiina Rosenberg på DN-debatt ett brev från Timbro så det framstod som att hon blivit hotad” (svar: ja) eller ”Har Göran Persson någon akademisk examen?” (nej).

Några berör utrikespolitik: ”Hur många människor befriades från diktatur genom invasionerna av Afghanistan och Irak?” (50 miljoner).

■ ■Men det mesta handlar förstås om skatter och om företagande. ”Hur många procent högre än OECD-snittet är Sveriges skattetryck?” (40 procent). ”I vems artikelserier på hösten 2005 avslöjas Byggnads omoraliska och regelvridriga agerande i Vaxholmskonflikten?”

Spelet lanseras under parollen ”lek dig fram till sanningen”.

Kalle Holmqvist ([email protected])