Tråkigt att bli rik när det är fel att flyga

Influencers är samma gamla fattiga idioter

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Cardi B, amerikansk rappare och sångare, och Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Cardi B, amerikansk rappare och sångare, och Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Så otroligt tråkigt för mig, nu när jag äntligen blivit rik, att veta vad jag vet om flyg. Att det är våldsamt mot vår planet.

Det bästa man kan göra som individ för miljön är att vara fattig eller kopiera en fattig persons livsstil för att inte bidra till dekadensen. Då gör man inga så kallade klimatavtryck alls.

Men det roar mig också, som till för en stund inte hade mycket pengar alls, och därför har min lojalitet med fattigdom.

Mina formativa år präglades av att leva på existensminimum, vara hemlös och söka soc och att vara bitter på rika.

Rätta mig om jag har fel, men är inte den stora klimatmedvetandehöjningen första gången rika människor inte drar längsta strået? Kan det vara så underbart att detta är första gången rika i allmänhet och i synnerhet min hatgrupp, rika ungdomar utan ansvar, inte kan använda sin rikedom? För det enda fräscha att göra nu är inte konsumera, inte resa, inte spendera?

En fåraherde har högre status enligt den nya trenden och trenden är massiv. Finns det någon större trend just nu?

Samtidigt. Jag har fel. Såklart. Det blir de fattigaste som drar det kortaste strået igen. Eller okej, de nyrika. De som lyckats mot alla odds.

Jag tänker på största musikstjärnan världen över just nu. Instagramkändisen och strippan Cardi B, sex amerikanska Grammymomineringar i skrivande stund.

Och faktiskt Kardashians imperium. Kris Jenner hade two bare hands at some point. Nu är de otroligt rika. Och vad gör man som fattig som blir rik? 

Man imiterar makt. Rosor, kaviar, bil, shopping och flygresor. Sammantaget det sämsta för vår planet och det mest förkastliga i trenden och livsstilen klimatsmart, som i sin tur är ett slags kapital i sig, kulturellt, intellektuellt.

Cardi B köper bloddiamanter och åker privata jetplan. Hon är inte tillräckligt rik för välja bort. Om hennes ungdom var som min vill hon bara ta revansch nu, kräva sin rätt, ta igen för alla uteblivna köp och resor, alla betalningsanmärkningar och all kronofogdsskam. Det nya trendiga sättet att vara rik på, att medvetet säga nej, funkar inte. Cardi måste åka private jet och hon blir hatad för det. Lika impopulär som när hon var fattig.

Medan jag antar de rika med god smak stannar i sin lokala skärgård?

Och jag tänker på den vidriga arbetssektorn influencers. Snygga, fattiga, ungdomar med diagnoser som får följare hit och dit och helt plötsligt är pissrika för de sålde ut sitt liv. Influencers är inget annat än annonsplatser för de riktigt rika. Influencers är som sådana mänskliga skyltar med ”ät buffé för priset av en”, som man ser på Drottninggatan trots att regnet öser ner.

De säljer ut allt och priset har fram tills nu har varit att få knäppa en bild där de med en lattemugg kliver in i en taxi i NYC. Imitationen av rika. Samma rika som har råd att vara tysta. Som reser utan lägga upp på instagram. Som skrattar hela vägen till banken medan de nyrika åker dit på beskäftiga instagramkonton som aningslösa influencers. För influencers är bara samma gamla fattiga aningslösa idioter. Medelklassen berättar det för dem. Känner sig duktiga. Som de alltid gjort. Låt de ha ihjäl varandra, skrockar de riktigt rika. Deras champagnedrickande blir varken text i en vers eller en bild på internet. Det blir bara ett klirr i glaset när de ytterligare gjort en vinst på säg… olja? Ändå är Blondinbella och Cardi boven.

Vissa kan inte vinna.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.