ÅSIKT

Klappat och klart - med pocketböcker

KULTUR

Aftonbladets bokskribent Cecilia Gustavsson tipsar om årets bästa böcker

Foto: Bästa julklappstipsen Allt från samhällskritik och dramer till norrländska troll och kvinnokamp - Aftonbladets bokredaktör tipsar om årets bästa pocketböcker.

Julklappspanik? Då finns det inget bättre att ge än en - eller flera - pocketböcker.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Aftonbladets bokskribent Cecilia Gustavsson tipsar om de bästa som kommit under året.

1 av 5

För spänningssökare:

Hela havet stormar

Arne Dahl

Den andra, fristående boken om Paul Hjelm och de andra poliserna i Opcop-gruppen, som jobbar internationellt inom EU. Humanism, dramatik och intelligent intrigbygge.

Stallo

Stefan Spjut

Stallo är namnet på grymma skepnader, som troll, i samisk mytologi. En mystisk figur har fastnat på ett gammalt flygfotografi. Det blir en otäck jakt på en sanning som kan tippa mänsklighetens bild av vad som är rimligt över ända.

En rasande eld

Andreas Norman

Politisk thriller om en skrämmande värld, fylld av maktmissbruk och statlig kontroll. Det är full fart hela vägen när en ung kvinnlig diplomat dras in i något som visar sig vara ett hot mot hela Europa.

Mörka platser

Gillian Flynn

En mix av thriller och  skildring av fattig underklass på landsbygden. Berättaren är en antihjältinna, en cynisk kvinna som överlevde när hennes mamma och systrar mördades i hennes barndom. Många överraskningar.

Journal 64

Jussi Adler-Olsen

Svart spänningshistoria med många grenar, som grov rasism och övergrepp mot unga kvinnor. Samtidigt ryms skön humor och samhällskritik. Jag förstår att denne dansk är kritikerhyllad.

1 av 3

Favoriter:

Örfilen

Christos Tsiolkas

En vuxen man ger en bråkig pojke en örfil, och pojkens mamma polisanmäler honom. En hel bekantskapskrets delas upp i olika läger: Vem har rätt? Fantastisk berättelse ur många olika perspektiv om ja... livet.

Genom natten

Stig Saeterbakken

Feelbad av högsta klass. Den medelålders tandläkaren Karl Meyer lämnar sin fru för en yngre kvinna - men ångrar sig och flyttar tillbaka. En familjetragedi blir startskottet för en suggestiv resa ut i Europa.

Tänk på ett tal

John Verdon

Föreställ dig att en hotfull främling som per brev och i telefon verkar kunna läsa dina tankar. Läskigt värre... Det här är en ovanligt överraskande, intelligent och fantasifull deckare, som otroligt nog är en debut.

1 av 4

För snabbläsare:

Tillbaka till henne

Sara Lövestam

Välskriven tegelsten som utspelar sig på två tidsplan och tar upp två olika kvinnoöden. Lövestam beskriver både samtida vardagstristess och ett stycke svensk kvinnohistoria, bland annat kampen för rösträtt.

Tigrar i rött väder

Lisa Klausmann

Det är strax efter andra världskriget i USA. Kusinerna Nick och Helena är som två systrar, men livet sliter dem i itu. Ett dyk ner i familjehemligheter, gindrinkar, laddade tystnader och knepiga äktenskap.

Innan jag somnar

S J Watson

Varje morgon upptäcker Christine att hon tappat minnet. Hon vet ingenting om sitt liv efter ett svårt trauma tjugo år tidigare. Vem kan hon lita på? En egensinnig och fängslande thriller.

Efter mörkrets inbrott

Haruki Murakami

Det är natt i Tokyos nöjeskvarter. Några få personer är i centrum, löst sammanlänkade. Det handlar om ensamhet, våld och samhörighet. Romanen är som ett snabbt, drömlikt urklipp ur världen, sammanfogat i korta scener.

1 av 3 | Foto: ”Lill-Tarzan å jag”, Johan Hedenbergs självbiografi.

För biografiälskaren:

Lill-Tarzan å jag

Johan Hedenberg

Hedenberg blev känd för sin roll i såpan "Varuhuset", och han kan skriva också. Om uppväxten i en Stockholmsförort under 60- och 70-talen när gammal konservativ ideologi krockade med den nya vänstervågen.

Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia.

Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz

Min 9-årige son har läst den, min 71-årige pappa och jag likaså. Alla gillar den. Lagercrantz lyckas fånga fotbollsstjärnans röst mycket levande. Här finns kärlek, konflikter och familjeliv - och en fantastisk fotbollskarriär förstås.

Oktober i Fattigsverige

Susanna Alakoski

Hon skriver om sin barndom i en torftig förort med fattigdom och föräldrar som dricker. Alakoski kan som få skildra social utsatthet, och hon gör det med brinnande patos och kalla fakta.

1 av 3

Till mammor och väninnor:

Sörja för de sina

Kristina Sandberg

Det är 40- och 50-tal. Majs äktenskap hankar sig fram, och hennes känsla av att inte räcka till - särskilt som mamma - präglar hela hennes liv. Fantastiskt skriven vardagsdramatik, trots att så lite händer på ytan.

Little Bee

Chris Cleave

Little Bee är en nigeriansk flicka som flytt till England efter att ha varit med om slakten på en hel by. Hon träffar Sarah, chef på ett kvinnomagasin. Ett elegant konstruerat och kritikerhyllat drama.

Vi kom över havet

Julia Otsuka

Lysande kollektivroman om japanskor som lämnar fattigdom och hårt arbete för en bättre tillvaro i USA. Små detaljer och stor tragik vävs samman till en berättelse om grymhet, grusade förhoppningar och en och annan lycklig stund.

1 av 3

För pappor och bröder:

1974

David Peace

Svart, kallhamrat, cyniskt, oupphörligt spännande. Det är 1974 i Yorkshire, och reportern Eddie ska skriva om ett flickmord. Det blir en alkoholindränkt mörk resa med många förgreningar och förmodade gärningsmän.

Nattsvärmare

Moshin Hamid

Snyggt uppbyggd berättelse om en man som genomgår ett totalt sönderfall. Miljön är Pakistan, och atmosfären med de ljumma nätterna och brutala klassklyftorna underbygger stämningen perfekt.

Under det rosa täcket

Nina Björk

Nyutgåva för alla män som tycker att jämställdhet är jobbigt. Denna blev en feministbibel på 90-talet för att den så skoningslöst beskriver hur olika flickor och pojkar formas in i sina könsroller.

1 av 3

Moderna klassiker:

Den store Gatsby

F Scott Fitzgerald

Boken är bättre än filmen. Det är 20-tal och människorna längtar efter flärd, nöjen och lyx. Fin atmosfär i ett drama om kärlek, vänskap, illusioner och förlorade livsdrömmar.

Glaskupan

Sylvia Plath

Kultbok om en ung kvinnas väg in i psykisk sjukdom. 19-åriga Esther börjar se allt mörkare på framtiden, hon mår allt sämre och förs till mentalsjukhus. Psykologiskt insiktsfullt och omöjlig att sluta läsa.

Det mest förbjudna

Kerstin Thorvall

Boken väckte ett ramaskri när den kom 1976. Thorvall skrev djärvt om kvinnlig sexualitet, otrohet, otillräcklighet som mamma och att göra uppror mot sin egen mor. Ett läsmåste.

1 av 4

För finsmakaren:

För mycket lycka

Alice Munro

Hurra, för att denna novellernas mästarinna tilldelades Nobelpriset. Få kan som hon skildra vad som händer inuti människor, och servera insikter om livet. Denna rymmer tio berättelser.

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

Göran Rosenberg

Personligt om pappans väg från koncentrationslägret till att försöka hitta en ny tillvaro i Sverige, bortom den ofattbara ondskan. Vacker och mycket sorglig, belönad med Augustpriset.

Främlingens barn

Alan Hollinghurst

Start 1913, engelska landsbygden. Lite är det som att kliva in i tv-serien "Downton Abbey". Men här är den röda tråden den starka - och till och med förbjudna - kärleken mellan män. Många spännande karaktärer.

När natten faller

Michael Cunningham

Triangeldrama om skoningslösa känslor som tränger sig emellan ett utåt sett lyckat par på Manhattan. Allt förändras brutalt när kvinnans lillebror hälsar på - en mycket vacker lyxknarkare och slacker.

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker