Elisabeth Svantesson den riktiga Omar Mustafa

Av: Åsa Linderborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nya ministern slipper försvara sig för hon är kristen och moderat

Kan man vara muslim och socialdemokrat?

Frågan förföljde Stefan Löfven i dagar efter att Omar Mustafa valts in i partistyrelsen.

Kan man vara moderat och kristen fundamentalist?

I skrivande stund har frågan ännu inte ställts till Fredrik Reinfeldt, trots att hans nyutnämnda

Elisabeth Svantessons nuvarande kyrka har vid flera tillfällen bjudit in en kontroversiell pastor.
Foto: LINA SIKSJÖ
Elisabeth Svantessons nuvarande kyrka har vid flera tillfällen bjudit in en kontroversiell pastor.

arbetsmarknadsminister är medlem i en församling som är emot abort, stämplar homosexualitet som en sjukdom, förnekar klimatkrisen och tror att jorden skapades på sju dagar.

Omar Mustafa tvingades försvara sig mot en massa åsikter han aldrig haft och han gjorde det med emfas. Det spelade ingen roll, han var muslim och därför inte att lita på i frågor som demokrati och alla människors lika värde.

Elisabeth Svantesson har varit allt annat än tydlig om vad hon egentligen tycker. Det får passera.

En av de tyngre anklagelserna mot Omar Mustafa var att Islamiska förbundet hade bjudit in en antisemitisk talare. Det var ett misstag, enligt Omar Mustafa, men det hjälpte inte: Bort med honom!

Foto: CAROLINA BYRMO
Omar Mustafa.

I går avslöjade Aftonbladet att Kristet center i Örebro, sekten där Svantessons familj är starkt engagerad, vid upprepade bjudit in en amerikansk antisemit, pastorn Thomas Muthee. Svantesson vill inte svara på frågor kring detta, och slipper också eftersom hon inte heter Omar Mustafa. Det är möjligt att även det var nåt slags misstag. Kristet center är nämligen Israelaktivister på det där sättet som högerkristna islamofober ofta blir.

Eller också var det inte ett misstag. Det finns kristna fundamentalister som fokuserar på Uppenbarelseboken och bygger sin tro på tanken att alla judar måste återvända till Israel innan Messias kan återkomma. För att komma in i himmelriket måste man därför banka in i deras skallar, att Jesus faktiskt är den riktiga Messias. Så byggs ett engagemang som är både israelvänligt och antisemitiskt på en och samma gång.

Elisabeth Svantesson väcker en rad funderingar och frågor, säkert också fördomar. Hade hon hetat Omar Mustafa, hade vi jagat henne över stock och sten för att få svar.

Som Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg konstaterade häromdagen, har medierna ett konstigt förhållande till religion. Göran Hägglund är ordförande i ett parti som till och med har kristendomen inbyggd i partinamnet, men ändå vägrar han att diskutera sin tro. Han vill att religionen ska var en privatsak.

Så tillåts aldrig en politiskt aktiv muslim argumentera.

Religioner kan aldrig reduceras till en fråga om Gud eller Allah. Religioner omfattar frågor om människan och samhället, precis som vilka ideologier som helst. Det är klart att en politikers religiösa världsbild är av betydelse.

Men de likriktade svenska medierna har också ett konstigt förhållande till politiker. Vissa får springa gatlopp. Andra kommer undan genom att hålla sig undan.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.