ÅSIKT

Bokades till Pride - och avbokades

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Moderaterna ändrade sig snabbt

I några hastiga svängar hann Öppna moderater – Moderaternas nätverk för HBTQ-aktiva – både annonsera och avannonsera ett evenemang med Milo Yiannopoulos under Pridefestivalen nästa vecka.

Yiannopoulus är onekligen en spännande person; redaktör på nyhetssajten Breitbart, homosexuell, antifeminist och Donald Trump-supporter. Han tycks ha gjort det till något av sitt signum att provocera politisk korrekthet, bland annat genom att initiera ett stipendium för vidare studier för enkom vita män, så att de på lika villkor kan konkurrera med kvinnor, homosexuella och etniska minoriteter.

Sådana upptåg kan roa några och reta andra. Att hans talar­evenemang avbrutits av aktivister och ställts in efter bombhot är förstås oacceptabla inskränkningar av hans yttrandefrihet, som också bidragit till en martyrstämpel. Öppna moderaters inställda föredrag lär väl ytterligare förstärka den stämpeln, även om det förstås är upp till föreningen vem de väljer att ge en plattform.

Och det finns god anledning att inte ge Yiannopoulus ännu en sådan. Hans retorik och politik har sedan länge slagit över i det hetsande och politiskt auktoritära. Efter dödsskjutningen i Orlando förklarade han exempelvis på Twitter att den berodde på islam, och att alla muslimer ska deporteras. Smaka på det. Alla anhängare av en religion ska deporteras från det land som grundades just för att människor fritt skulle få utöva sin tro.

ARTIKELN HANDLAR OM